Statkraft ekspanderer gjennom E.ON

Statkraft er Nordens tredje største kraftprodusent. Som følge av finanskrisen overtok de anlegg fra tyske E.ON til en verdi av 22 milliarder euro ved overgangen til 2009.

E.ON Ruhrgas er det største børsnoterte gass- og kraftselskapet i verden. Selskapet hadde en årsomsetning på 550 milliarder kroner i 2007, og eierskap i Njord-feltet (30 prosent) og Skarv/Idun-reservene (28 prosent).

Sommeren 2008 inngikk Statkraft en avtale med E.ON Sverige, der tilnærmet halvparten av avtaleprisen på 4,5 milliarder euro skulle gjøres opp i E.ON-aksjer. Kursen skulle basere seg på en volumveid snittpris gjennom de siste 30 handelsdagene før overtakelsen 1. januar. Takket være nedgangstider på børsen, fikk Statkraft aksjene for 26,2 euro, fremfor henholdsvis 42 euro som gjaldt da avtalen ble inngått.

- Det er betydelige verdier. Vi er i prinsippet den ledende industrielle eieren nå, sier konsernsjef Bård Mikkelsen til Dagens Næringsliv.

Aksjeandelen tilegner Statkraft 39 vannkraftverk, fem fjernvarmeanlegg og to gasskraftverk i Sverige, 11 vannkraftverk i Tyskland og ett i Storbritannia. I tillegg kommer aksjer i biomasseanlegg, gasslagringskontrakter og kraftavtaler. Med 4,17 prosent av aksjene gjør dette Statkraft til den nest største aktøren i E.ON. I 2010 forventes det at 17 prosent av verdens elektrisitetsproduksjon vil komme fra gasskraftverk!