Folket tror på månelandingsprosjektet

På ett år har antallet nordmenn som er positive til gasskraft med CO2 -rensing økt med hele 16 prosent. Mye tyder på at Stoltenberg nå kan høste politisk gevinst for sitt månelandingsprosjekt.

 

- Dette er hyggelig lesning for oss som hver dag jobber for mer miljøvennlige energiløsninger, sier Arne Ellestad administrerende direktør i Alstom i Norge.

Energi- og teknologiselskapet Alstom har fått gjennomført en undersøkelse om klima og energi av Norstat, som viser at hele 56 prosent nå er positive til gasskraftverk med CO2-rensing. Dette er en økning på hele 16 prosent på ett år.

- Energibehovet i verden er stadig økende. Skal vi møte dette uten å ødelegge miljøet, må det satses på innovative prosjekter slik som Mongstad, sier Ellestad.

Gasskraftverk med CO2-rensning har nå sterkere støtte i befolkning enn utbygging av nye vannkraftverk. Støtten til opprustning av eksisterende vannkraftverk er stabil på rundt 80 prosent.

- Opprusting av vannkraft er en enkel måte å skaffe mer ren energi på, uten store inngrip i naturen. Det ikke mange vet er at mange av dagens vannkraftverk går på 50-tallsteknologi og yter langt mindre enn mulighetene dagens teknologi gir, sier Ellestad. Her ligger det et stort potensial for forbedring.

Norske politikere har fremdeles en del å gå på.
Undersøkelsen viser at Jens Stoltenberg nyter størst troverdighet i miljø og energispørsmål. 19 prosent svarte at statsministeren er troverdig i miljøpolitikken. Mye tyder derfor på at satsningen på en norsk månelanding har gitt politisk gevinst.
Kristin Halvorsen kommer på en soleklar andreplass. 14 prosent mener hun har stor troverdighet. 8 prosent mener at det er Erna Solberg og Siv Jensen som har størst troverdighet, mens kun 7% har tro på Lars Sponheim, leder for miljøpartiet Venstre. 6% har tro på Narvasete, mens Dagfinn Høybråten har kun 5% oppslutning.
Den klare vinneren ble likevel "ingen". Hele 30 prosent mente at partilederne ikke var troverdig i disse spørsmålene.

- Tallenes tale er tydelige, og gir et sterkt signal om at politikerne må ta disse spørsmålene på alvor. Tiden for prat er fordi, nå må det handles, sier Ellestad.