Sp krever gransking av EØS-avtalen

Senterpartiet vil kreve gransking av hvordan EØS-avtalen og har påvirket Norge hvis partiet skal inn i regjeringsforhandlinger etter valget.

En grundig, forskerbasert og uavhengig gransking av hvilke konsekvenser EØS-avtalen har hatt på det norske samfunnet vil være et av kravene fra Senterpartiet hvis de rødgrønne partiene skal i regjeringsforhandlinger etter valget neste år. Det sier partileder Liv Signe Navarsete til NRK.

- Uansett om man er for eller imot EU og EØS, så er EØS-avtalen 15 år gammel neste år, og det er ennå ikke gjort noen grunnleggende undersøkelse om hvordan den har påvirket det norske samfunnet. Hvordan har den påvirket de demokratiske prosessene, næringslivet, enkeltpersoner og beslutningsprosesser? Vi må ha en kunnskapsbasert diskusjon om EØS-avtalen, og ikke så mye for og imot som i dag, sier Navarsete.

15 år gammel
1. januar neste år er det 15 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Den sikrer Norge tilgang på EUs indre marked, og har ført til at mer enn 5.000 EU-direktiver er blitt norsk lov. Navarsete bedyrer at hennes utspill ikke handler om Senterpartiets ønske om å bli kvitt avtalen, men om å legge grunnlaget for «en kunnskapsbasert diskusjon».

- Vi vant EU-saken fordi vi hadde best kunnskap, og derfor er det viktig å skaffe best mulig kunnskap om hvordan EØS-avtalen påvirker samfunnet vårt. Det er det vi trenger nå i første omgang, sier hun.

Nybakk skeptisk
Stortingsrepresentant Marit Nybakk møter for Arbeiderpartiet i Stortingets Europautvalg og er andre nestleder i utenrikskomiteen. Hun svarer med skepsis til utspiller fra Sp-lederen.

- Senterpartiet er kraftige motstandere av EØS-avtalen. Det er deres rett som parti, men den rødgrønne regjeringen er utenrikspolitisk tuftet på at EØS-avtalen skal regulere vårt forhold til Europa. Den er en av hjørnesteinene i utenrikspolitikken. Jeg er ikke nødvendigvis negativ til en evaluering av avtalen, men vi må ikke åpne for å reforhandle den, sier Nybakk til NTB.