Kleppa lover løsning for husleieofre

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) lover en løsning for dem som risikerer å bli kastet ut av boligene sine når loven om husleieregulering oppheves neste år. 

I 2009 slippes leieprisene fri for 3.570 regulerte boliger i Oslo og Trondheim. Husleiereguleringsloven ble bestemt opphevet i 1999, med ti års oppsigelsesperiode. Mange av dem som bor i slike boliger, risikerer å bli kastet på gata når tidsfristen løper ut.

Nå lover Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa at hun vil gjøre noe for å rydde opp i løpet av neste vår.

– Rett til et trygt hjem
– Jeg har sagt at dette skal følges opp. Vi ønsker at alle skal ha et trygt hjem. Men jeg har hatt veldig mange andre saker som jeg har jobbet med, og som faktisk har vært mer akutt, sier Kleppa til NTB.

Det er et flertall av eldre mennesker som lever i boliger underlagt regulering. Gerd Fougner (70) er en av dem som må flytte fra barndomshjemmet sitt dersom ikke politikerne griper inn og gjør noe med det varslede frisleppet av husleieprisene. Hennes boutgifter vil stige fra 5.100 kroner til over 13.000 kroner i måneden, og det har hun ikke mulighet til å betale.

– I perioder har jeg vært så langt nede at jeg har tenkt at jeg håper jeg ikke lever så lenge. Og jeg har hørt rykter om andre folk som har lyst til å ta livet sitt, sier Gerd Fougner.

– Uaktuelt
Statsråd Kleppa uttrykker sterk forståelse for Fougners situasjon og følelser. Nå vil statsråden prøve å finne en løsning for dem som bor i husleieregulerte boliger.

Rapporten «Botrygghet ved avvikling av husleiereguleringen» tar til orde for å opprette en støtteordning for leietakere over 70 år, med mer enn 20 års sammenhengende botid. I tillegg foreslås det en øvre grense for boutgifter på 14.500 kroner.

– Gerd viser at det er noen som går rundt med en bekymring som jeg ikke vil de skal ha. Jeg gjennomgår nå rapporten som er utarbeidet og lover at vi skal ha en ordning på plass til våren, sier Kleppa.

– Jeg anser det som helt uaktuelt at Gerd og de andre som rammes av dette, skal bli kastet på gata, legger hun til.