Klimautslippene bremser ny istid

Jorda ville ha vært på vei mot en ny istid om det ikke hadde vært for den globale oppvarmingen, konstaterer forskere.

 

Hadde det ikke vært for de menneskeskapte klimagassene, ville en ny istid ha stått for døra om bare noen få tusen år.

Det skriver de to forskerne Thomas Crowley fra universitetet i Edinburgh og William Hyde universitetet i Toronto i siste utgave av tidsskriftet Nature.
Forskerne bygger sin konklusjon på grundige studier av jordklodens kalde og varme perioder opp gjennom historien, og konstaterer at noen av endringene har vært dramatiske og funnet sted i løpet av relativt kort tid, skriver danske Politiken.

Jorda har opplevd en rekke kuldeperioder opp gjennom de siste tre millioner årene, der isen har lagt seg over store områder og dekket opptil en tredel av landmassene. Forklaringen er trolig små variasjoner i jordas kretsløp rundt sola.
Crowley og Hyde har ved hjelp av modeller beregnet at neste istid under normale omstendigheter skulle ha kommet om mellom 10.000 og 100.000 år og dekket store deler av Europa, Nord-Amerika og Asia med ismasser.

Økt CO2-utslipp til atmosfæren bremser imidlertid utviklingen, men Thomas Crowley advarer mot å se positivt på klimautslippene av den grunn.
- Vi vil nødig at folk skal få et slikt inntrykk. Dette kan ikke brukes som et argument for å rettferdiggjøre menneskeskapt global oppvarming, sier han.