Vi bruker mer varmtvann

Mange norske familier bruker nå så mye varmtvann at de må bytte til større varmtvannsbereder. 

– De viktigste årsakene er at folk nå gjerne har to bad, og det tradisjonelle badekaret er byttet ut med et mye større badekar eller boblebad, sier Øystein Lange i rørleggerbedriften Varme & Bad Erling Lange i Molde.

Ikke bare krever boblekar mye mer varmtvann enn vanlige badekar, men man skal helst dusje både før og etter et avslappende massasjebad.

Norske boliger har fått flere tappesteder for varmtvann, som ofte brukes omtrent på samme tid.

– Da opplever man ofte at vannet blir lunkent fordi varmtvannsberederen blir tømt, og folk ringer oss for å få installert større bereder, sier Lange.

Lurt å bytte
Varmtvann er blant de største postene på strømregningen. Stigende strømpriser og økt fokus på enøk-tiltak gjør at noen oppfatter hjemmespa som unødvendig luksus..

– Jeg synes folk skal kunne unne seg et godt bad med god samvittighet. Det er mulig å redusere utgiftene til varmtvann selv om man bytter ut det tradisjonelle badekaret med større badekar eller massasjebad, sier Lange.

Det viktigste man kan gjøre for å redusere utgiftene til varmtvann er å bytte til en ny bereder.

– Vattisolerte beredere som er over 20 år har ofte mistet isolasjonsevnen og sluker strøm selv når folk er bortreist, sier Lange.

Den nye generasjonen skumisolerte varmtvannsberedere holder på varmen i lang tid nesten uten varmetap.

300 liter
OSO Hotwater er Norges største leverandør av varmtvannsberedere og bekrefter trenden med at vi bruker mer varmtvann.

– For mange familier er en bereder på 200 liter ikke lenger nok. Vi leverer stadig flere bereder på 300 liter, men besparelsene på å bytte til ny bereder er uansett store, sier Roar Skimmeli i OSO Hotwater.

Beregninger fra bransjen viser at de mest energieffektive berederne har betalt seg selv etter rundt fem år.

– Selv om den gamle berederen tilsynelatende virker bra og man ikke går tom for varmtvann, er det bedre både for miljøet og lommeboka å bytte ut beredere som er over 20 år, sier Skimmeli.

Justér blandeventilen
Vi kan også selv gjøre en viktig jobb for at forbruket blir mest mulig energieffektivt.

– Vannet på berederen holder 75 grader, men du kan selv justere temperaturen på vannet som går ut i kranene ved hjelp av blandeventilen. Da blander varmtvannet seg med kaldt vann på vei ut av tanken, og dermed tømmes ikke berederen like raskt, sier rørlegger Øystein Lange i Varme & Bad.

I tillegg bør man selv skru litt på blandeventilen av og til, slik at den ikke kiler seg fast. Men det er ikke nødvendig å skru av berederen når man reiser bort for kortere perioder.

Mange nye boliger har nå vannbåren oppvarming, og disse utstyres gjerne med en bereder som har to kamre.

– I disse tilfellene kan vann gjerne varmes opp av andre energikilder som gass, fjernvarme eller fra varmepumpe. Det gir optimal energiutnyttelse, sier Øystein Lange.