Fortsatt kamp for heving av ubåten ved Fedje

Lokalbefolkning, politikere og miljøorganisasjoner som har gått inn for heving av den tyske ubåten U-864 utenfor Fedje i Hordaland er ikke overbevist om at tildekking er den beste løsningen.

 

Ordfører Kristin Handeland (Ap) i Fedje sier hun er svært skuffet over rapporten som Kystverket la fram mandag.

- Jeg skulle ønsket at innstillingen fra Kystverket hadde vært heving og ikke tildekking, sier hun til NTB.
Hun anser ikke slaget som tapt, og vil arbeide for at vedtaket skal bli heving når politikerne har behandlet spørsmålet. Hun har sterk støtte i lokalsamfunnet Fedje.

Holder fast
Kystverket overleverte mandag en omfattende rapport om ubåten til fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap). Kystverket med støtte fra Det Norske Veritas, som har lagt grunnlaget for rapporten, holder fast ved konklusjonen fra desember 2006 om at ubåten bør dekkes til med sand. Begrunnelsen er at tildekking gir størst miljømessig sikkerhet, både på kort og lang sikt. Rapporten sier også at heving lar seg gjøre, men dette anses som mer usikkert enn tildekking.

Kystverket har hentet inn pristilbud på heving fra tre selskaper. Det nederlandske bergingsselskapet Mammoet Salvage vil få jobben dersom heving blir aktuelt, opplyste kystdirektør Kirsti Slotsvik da rapporten ble lagt fram.
Anbudet fra Mammot er på 93 millioner euro. Det tilsvarer vel 800 millioner kroner. Tildekkingsalternativet er beregnet å koste rundt 250 millioner kroner.

Vanskelig sak
Regjeringen og Stortinget skal avgjøre hvilket alternativ som blir valgt. Statsråd Helga Pedersen lovet at vraket vil bli håndtert på en god og miljøvennlig måte. Hun sier at regjeringen vil bestrebe seg på å ta en beslutning så raskt som mulig.

Heving eller tildekking av ubåten har vært en vanskelig sak for regjeringen. Både daværende konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) støttet Kystverkets forslag om tildekking i fjor vinter.

Kraftig motstand fra lokalbefolkning, fiskere, miljøbevegelsen og politikere fikk dem til å snu og bevilge penger til en ny utredning. Etter at Kystverket har utredet i halvannet år er likevel konklusjonen den samme.

Politisk kamp
Stortingsrepresentanter fra alle partier i Hordaland gikk i fjor sterkt inn for en ny utredning og ønsket heving.

Stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp) og fylkesordføreren i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg (KrF) var mandag raskt ute og lovet fortsatt kamp for heving.
Stortingsrepresentantene Øyvind Halleraker (H) og Per Rune Henriksen (Ap) som i likhet med Sortevik var sterkt engasjert for å få til en ny utredning, vil lese rapporten grundig før de konkluderer.

Halleraker hadde håpet på en annen konklusjon. Henriksen avviser ikke tildekkingsalternativet, men sier at heving fortsatt er aktuelt.

Miljøskepsis
Miljøorganisasjonene har gått sterkt inn for heving av ubåten, og er skuffet over det som ble lagt fram mandag.

Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernforbundet i Hordaland, sier at de hadde en gjennomgang av tildekkingsalternativet i fjor og konkluderte med at det innebærer permanent miljørisiko. Nå vil forbundet se nøye på risikoen ved heving før de kommer med sitt syn.

Leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv står fast på at tildekking er en dårlig løsning og at det betyr en evig usikkerhet.

Den nye rapporten har derimot fått Norges Fiskarlag til å snu. Fiskarlaget har tidligere krevd fjerning, men nå sier leder Reidar Nilsen at han fester lit til rapporten om at tildekking er det mest fornuftige.