- Bruk lengre tid på badet

Det er lenge siden du hadde så god tid til å gjøre et trygt boligkjøp, mener ekspertene. Den ekstra tiden bør du bruke på å sjekke bad og kjeller.

For et år siden tok det i gjennomsnitt 24 dager å få solgt en bolig. I dag tar det 35 dager, viser fersk statistikk fra eiendomsmeglerne.

- I dagens boligmarked har boligkjøperne mer enn god nok tid til å sjekke tilstanden på boligen. I et opphetet marked er ofte påstanden at budrundene går så raskt at en ikke får sjekket boligens tekniske tilstand. I dag har man ofte tid til både to og tre besiktigelser, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Og noen har bedre tid enn andre. Mens solgte boliger i Oslo-området i oktober hadde vært annonsert i 27 dager på finn.no, tok det hele 67 dager å få solgt i Tromsø. Også boligkjøpende østfoldinger hadde svært god tid på seg, 48 dager.

Krev bevis

- Boligkjøpere bør rett og slett bruke mer tid på badet. Altfor mange boligkjøp ender i krangel, og badet er en gjenganger, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Anticimex utfører mange inspeksjoner av norske boliger hver år, og har tidligere dokumentert at hvert femte bad trenger umiddelbare utbedringer. Bare ett av fire ble karakterisert som helt i orden.

- Ikke aksepter at arbeid for flere hundre tusen kroner ikke er dokumentert, det godtar vi ikke på elektrisk arbeid. Spør etter papirer nå som du har tid, dokumenter som viser hvem har gjort jobben og hva slags arbeid er utført. Dersom selger ikke kan fremvise slikt, er det ikke urimelig at det bør få konsekvenser for prisen, sier Malmo Nilsen.

Han råder også folk til å undersøke ekstra nøye dersom boligen har innredet kjeller, som er en annen gjenganger i klagestatistikkene.

- Å bo under jorda byr på utfordringer. Eldre hus er ikke bygget for endret bruk fra potetlagring til peisestue, så her kreves helt spesielle tiltak og materialer for å unngå problemer med fukt og mugg, sier Malmo Nilsen.

Fraråder hobbysnekker

Samtidig peker han på at det ikke er lett for en vanlig boligkjøper å vite at innredete kjellere helst skal ha isolasjon på utsiden av muren, ikke på innsiden. Og at en loftsleilighet i en bygård byr på spesielle utfordringer fordi loftet i utgangspunktet er ment som tørkeloft.

- Mange tror det holder å ta med seg en snekkerkyndig onkel på visning. Men det kan være å lure seg selv når til og med fagfolk syns det kan være vanskelig å finne ut om bad eller kjeller er i ok stand. Ta med fagmann, en som har erfaring i skadevurderinger, sier Malmo Nilsen.

Han mener det går an å ta forbehold om hulltaking når man byr på en bolig. Det er særlig relevant i kjellerstuer, der små spesialhull i vegg og gulv kartlegger eventuell fukt.

- Slike hull er helt kosmetiske og dekkes lett til. Det er en ekstrakostnad å ha med proffer på visning, men den er likevel svært liten hvis du kjøper bolig til 2-3 millioner, sier han.

Sjefen for landets huseiere støtter forslaget om å engasjere fagmann.

- Dersom du seriøst vurderer å kjøpe en bolig, bør du absolutt ta med en teknisk kompetent og fagkyndig person på en befaring før du gir bud. Særlig våtrom, kjøkken, elektrisk anlegg og drenering bør sjekkes, sier Peter Batta.

Huskjøpere blir også rådet til å bruke det trege boligmarkedet til å sjekke om eventuelle bruksendringer og tilbygg er byggemeldt og godkjent av myndighetene. Det samme gjelder dersom boligen har rom eller leiligheter som leies ut.