Kommunalteknisk 3D-vekkelse

3D-modellering og -visualisering blir et fokus i det kommunaltekniske brukermøtet som Vianova Systems inviterer til den 15. januar i Drammen. 

Mens noen foregangskommuner satser iherdig på 3D-modellering og ser stor nytte av det, henger et store flertall av kommuner dessverre litt etter.

Vianova håper derfor å samle majoriteten av de ca 100 kommuner som bruker Novapoint for blant annet å vekke ”menigheten” til kommunalteknisk 3D-prosjektering…

Malvik kommune og Ringerike kommune er to foregangskommuner når det gjelder 3D-anvendelse. Kommunene satser målbevisst på 3D. Blant annet for å tilby 3D-visning av sine regulerings- og kommuneplaner, med de fordelene det har.

― Det å kunne tilby kommuneplaner som 3D-modeller, eller forvaltningsmodeller som vi ynder å kalle dem, er et fantastisk hjelpemiddel til å forstå hva planene virkelig innebærer. Det øker forståelsen dramatisk i forhold til flate karttegninger, sier reguleringsarkitekt Rita Einevoll i Malvik kommune. Kommunen legger til og med modeller ut på nettet slik at alle interessenter kan gå inn i modellene og se på fremtidige utbyggingsplaner. ― 3D-modeller er utrolig nyttig ved at man umiddelbart ser konsekvensene av prosjekteringen; høyder, volumer, siktforhold, utfyllinger, utsprenging, osv. Vi har for eksempel fått veldig positiv respons på en 3D-modell av et nytt og forholdsvis stort boligområde. Modellen, som viser hele området med omkringliggende boliger, har gitt mange en aha-opplevelse. De forstår uten videre hvordan utbyggingen blir, og de konsekvenser den får. Modellen er også fin i salgssammenheng. Tomte- og huskjøpere kan gå inn på nettet og kjøre ut i området, sier Einevoll.

― 3D er forholdsvis nytt i geodatasammenheng, men ikke desto mindre viktig av den grunn, sier Frank Danielsen i Ringerike kommune. ― Vi bruker Novapoint Virtual Map på forskjellige plan. Som å lage 3D-illustrasjoner av regulerings- og kommuneplaner. 3D letter utvilsomt forståelsen av reguleringssaker slik at politikerne og andre som behøver innsyn enklere kan sette seg inn i sakene. Blant annet har vi laget en 3D-modell av Hønefoss slik at det er mulig å fly over og betrakte vegtraseer, arealforbruk, med mer. Den har vi stadig vekk glede av. Spesielt i forbindelse med diskusjonene om vegsystemet rundt Hønefoss som har vært et stort problem i mange år, med køer og atter køer. Modellbildene vises stadig vekk i lokalavisene, sier han.

Programmet på brukermøtet, som for øvrig vil bli relativt praktisk orientert, er rettet mot både konsulenter som prosjekterer for kommunene og for kommunalt ansatte i plan- og bygningsetater, tekniske etater. Agendaen vil omfatte både foredrag og minikurs innenfor VA- og vegprosjektering, areal- og landskapsplanlegging — i tillegg til å vise mulighetene med 3D.