Krisevarsler fra alle kanter

Varsellampene blinker både hos fagbevegelsen og næringslivet, og krav om milliarder av kroner i nødhjelp strømmer inn til regjeringen. Men finansministeren har lukket pengesekken og mener renta er langt viktigere enn krisepakker.

Byggenæringens Landsforening sendte tirsdag ut en kraftig advarsel til myndighetene om at 2009 kan bli et svært utrivelig år for hele byggebransjen. Foreningen regner med en nedgang i totale investeringer i nybygg på 19 prosent.

Mens det i fjor ble igangsatt bygging av 32.520 boliger, kan dette tallet synke til 20.000 allerede i år. Neste år ventes det å synke til 18.000 nye boliger.

60.000 mister jobben
- Så mange som 60.000 nye personer kommer trolig til å stå arbeidsledige hvis denne utviklingen fortsetter. Dette er svært dramatisk, sier administrerende direktør Sverre A. Larssen i Byggenæringens Landsforening til NTB.
Han bruker beskrivelsen «fullstendig stopp» om det dramatiske fallet i bestillingen, igangsettingen og salget av nye boliger. Næringen mener det eneste som kan hindre kollaps og titusenvis av oppsigelser neste år er en akutt nødhjelpspakke på rundt 20 milliarder kroner.
Også landets største arbeidstakerorganisasjon Unio gikk tirsdag ut og ba om 20 milliarder kroner i krisehjelp for å hindre masseledighet.

- Renta først
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) synes det er både viktig og riktig at næringslivet og fagbevegelsen slår alarm, men renta må ned før det er aktuelt å dele ut milliarder av kroner i krisepakker:

- Jobb nummer én er å sørge for at det er rom for å sette ned renta. Hvis ikke tiltakene for få pengene til å flyte virker, kan alt stoppe helt opp. Derfor er ikke dette riktig tidspunkt å lage krisepakker på 20 milliarder kroner, sier Halvorsen til NTB.

- Lager vi krisepakker nå vil det hindre rentenedgang og vil være mye mer alvorlig for byggenæringen og alle andre sektorer, legger hun til.
Sverre A. Larssen er skuffet over beskjeden fra finansministeren. Han mener krisen er kraftig undervurdert.

- Jeg har stor respekt for hennes synspunkter, men jeg mener vi burde fått både i pose og sekk. Vi har allerede betydelig ledig kapasitet og dersom ikke det private konsumet holder seg oppe kan det bli mye mer enn 60.000 oppsigelser, sier Larssen.

Beredskap
Fellesforbundet som organiserer ansatte i privat sektor, frykter krisetider som i de harde 1930-årene. Forbundet mener krisen har avdekket grunnleggende ubalanser i verdensøkonomien som kan få katastrofale følger for produksjon, sysselsetting og finanser.

Fellesforbundets leder Arve Bakke vil ikke snakke om akutte milliardbevilgninger, men ønsker isteden at regjeringen lager en beredskapsplan mot økende arbeidsledighet. Og planen må kunne settes i verk raskt.

Men igjen understreker finansministeren at lavere rente er altoverskyggende:
- Jeg er enig med Fellesforbundet om at vi må ha tiltak i beredskap. Men det viktigste er at vi har rom for at renta kan gå ned slik at bankene låner ut penger igjen. Hvis ikke, kan det gå mye verre enn dette, sier Halvorsen.
Finansministeren understreker at mange av tiltakene som foreslås allerede ligger inne i statsbudsjettet.