Ber regjeringen lage kriseplan mot arbeidsledighet

Fellesforbundet frykter krisetider som i de harde 1930-årene, og ber regjeringen lage en beredskapsplan mot økende arbeidsledighet. Planen må kunne settes raskt i verk.

Forbundsstyret i Fellesforbundet er svært urolig over den situasjonen som har oppstått som følge av den internasjonale finanskrisen.

- Krisen har avdekket grunnleggende ubalanser i verdensøkonomien som kan få katastrofale følger for produksjon, sysselsetting og finanser, skriver Fellesforbundet i en pressemelding.

Etter forbundsstyrets syn er det helt nødvendig at regjeringen utarbeider en beredskapsplan som raskt kan settes i verk dersom de dystre utsiktene framover slår til.

1930-årene
Byggenæringens Landsforening varslet tirsdag en nedgang i totale investeringer i bygg på 19 prosent neste år. 60.000 arbeidstakere kan miste jobben. Daglig kommer det røde, negative tall for norsk økonomi samtidig som verdien på børsen stuper.

Fellesforbundet som organiserer ansatte i privat sektor, frykter at den internasjonale finanskrisen kan føre til en nedgang i den økonomiske verdiskapningen på linje med det som skjedde på 1930-tallet.

På begynnelsen av 1930-årene kom den mest omfattende økonomiske krisen verden har opplevd i moderne tid, med sammenbrudd i det internasjonale handelssystemet. I Norge var arbeidsledigheten i ti fagforbund på det høyeste med 33 prosent i 1933.

Mer penger
Fellesforbundet er fornøyd med regjeringens budsjettforslag, men peker på at utfordringene er blitt større i ukene etter at budsjettet ble lagt fram. Forbundets konkrete tiltak er blant annet mer penger til bygg- og anleggsbransjen med særlig vekt på rehabilitering.

Forbundet foreslår mer penger til flere omsorgsboliger, studentboliger og barnehager, og flere områder enn skolebygg og svømmeanlegg bør komme inn under ordningen med rentefrie lån. Samtidig foreslås det å øke Husbankens lånerammer og ytterligere økning i bevilgningene til samferdsel.

Fellesforbundet mener også at behovet for flere arbeidsmarkedstiltak må vurderes, og tror det ikke vil ta lang tid før ytterligere tiltak må settes inn.