Nye tiltak må til NÅ!

På pressekonferansen til BNL i dag om prognosene for neste år, ble alvoret understreket. Byggenæringen er nå i ferd med å stoppe på grunn av likviditetskrisen. Meldingen om at kommunene ikke lenger får låne i Kommunekreditt, føyer seg også inn i mønsteret. Dette viser at myndighetene må bruke flere verktøy - og det raskt. Hvis ikke vil finanskrisen sakte, men sikkert kvele aktivitetsnivået i hele Norge - og problemene kan bli uovervinnelige. Vi mener at i løpet av tre - fire uker må myndighetene sette inn en rekke tiltak på mange områder for å hindre sammenbrudd.

 

Fortsatt har vi muligheter til å komme oss gjennom denne finanskrisen på en fornuftig måte. Men for hver dag som går vil stadig flere merke følgene om ikke myndighetene griper inn. Det er også viktig at all klokskap som er igjen i bankene, blir brukt på en best mulig måte. Strammer bankene så kraftig til som noen tilsynelatende nå gjør, er faren overhengende for at mange kunder vil gå konkurs. Da er tapet for bankene også et faktum - og med ett kan bankene miste sin soliditet. Og da er det virkelig fare på fere. Da er en ny bankkrise et faktum.

Vi nærmest forlanger at Norges Bank på møtet onsdag setter ned renten med 1 prosentpoeng. Nå er det ikke snakk om noe knussel. Men i tillegg må Norges Bank og myndighetene tilføre friske penger til de institusjonene som låner ut penger til fylker og kommuner. Og i tillegg må Husbanken få mer penger. Vi har til alle tider stått last og brast med Statens Husbank som i nettopp slike tider som vi nå opplever kan være en redningsplanke for mange.

Vi får nå daglig inn meldinger om oppsigelser og permitteringer i byggenæringen. Dette har vi forutsatt. Vi kommer tross alt fra en febersyk byggeboom som vi aldri tidligere har opplevd i Norge. Men for at vi ikke skal få en stygg landing må tiltakene komme NÅ. Med alle ugjorte oppgaver samfunnet har i bygg og anlegg er det et nederlag dersom faglærte folk nå får arbeidsledighetstrygd fra staten i stedet for å gjøre en lønnet jobb.

I tillegg må det snarest lages en ordning for at folk flest og bedrifter kan få trekke fra utgifter til nødvendig opprusting av sine boliger/bygg.

Stanser byggenæringen stanser Norge!