Finansgigant i hardt vær

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ser ut til å ri stormen av, er kompisen Rune Bjerke fortsatt i hardt vær. På Stortinget er tilliten til DnB NOR-sjefen svekket.

- Det var et sjokk, sier Bjerke om Økokrims aksjoner mot finansgiganten torsdag. Nå er banken og to medarbeidere i DnB NOR Markets siktet for innsidehandel med statsobligasjoner og en alvorlig situasjon er blitt enda verre.

- Det er viktig å understreke at det dreier seg om en mistanke. Ingen er skyldige før de eventuelt er dømt, sier konsernsjefen.

Kredittilsynet gikk onsdag til anmeldelse etter å ha gransket DnB NORs salg av statsobligasjoner i dagene før regjeringens redningspakke for banknæringen ble allment kjent. Samtidig gikk tilsynet langt i å frikjenne Statsministerens kontor for kontakten med DnB NOR, selv om Økokrim også skal vurdere dette forholdet nærmere.

De to siktede i DnB NOR Markets nekter straffskyld etter siktelsen om brudd på verdipapirhandellovens innsidebestemmelser.

Svekket tillit
På Stortinget er Fremskrittspartiet alene om å åpne for et politisk etterspill av DnB NOR-saken. De øvrige partiene er varsomme med å kritisere regjeringen og Jens Stoltenberg. Men statsministerens nære venn Rune Bjerke, må tåle ramsalt kritikk.

- DnB NORs toppsjef har ingen grunn til å sove bedre etter innsidesiktelsen mot banken. Tvert om, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.

- Det er klart det er alvorlig at DnB NOR ifølge siktelsen kan ha «lurt» andre til å kjøpe obligasjoner som de ville tape penger på, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Ingen av partiene på Stortinget går så langt som til å kreve hans avgang, men Frps Siv Jensen gjør det klart at Bjerkes stilling er svekket. SVs finanspolitiske talsmann på Stortinget, Heikki Holmås, mener det er en skandale dersom fortrolig informasjon er blitt misbrukt.

- Fra før har vi hatt en debatt om rentene, der DnB NOR kom dårlig ut. Så har vi hatt en diskusjon rundt konsernsjefens gullkantede pensjons- og bonusordninger. Når siktelsen nå foreligger, er det noe DnB NOR-sjefen må rydde opp i med en gang, sier han.

Blir sittende
Selv feier Bjerke alt snakk om egen avgang til side.

- Jeg har blitt spurt om det å ta ansvar innebærer at jeg bør trekke meg. Jeg har hele tiden svart at det er styret som ansetter og avskjediger konsernsjefen. Så lenge jeg har styrets tillit blir jeg sittende, sa konsernsjefen på en pressekonferanse torsdag.

En av grunnene til at han fremdeles har styrets tillit, er en redegjørelse han selv har gitt styret. Men verken denne redegjørelsen eller rapporten fra den interne granskingen i DnB NOR, skal legges fram for offentligheten.

- Styret har gått igjennom det materialet som er sendt Kredittilsynet. Det omfatter en grundig redegjørelse fra konsernsjefen. Det er ikke noe i det materialet som knytter Rune Bjerke til siktelsen, sier styreleder Anne Carine Tanum.

På spørsmål om konsernledelsen burde føle medansvar dersom de siktede medarbeiderne viser seg å ha misbrukt fortrolig informasjon, svarer hun:

- Hvis det er gjort feil, skal selvfølgelig DnB NOR ta ansvaret. Jeg har gått grundig gjennom det materialet som er oversendt Kredittilsynet og kan ikke se at Rune Bjerke kan bebreides for noe.

Søksmål
Nordea er en av bankene som kjøpte statsobligasjoner av DnB NOR i dagene før redningspakka kom. Banken vurderer nå å gå til sivilt søksmål.

- Vi vil avvente Økokrims etterforskning og en eventuell videre behandling av saken i rettsapparatet før vi treffer en beslutning, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle til NTB.

Han sier at det var helt naturlig for Nordea å kjøpe statsobligasjoner som ble tilbudt i markedet. På kjøpstidspunktet var det stor etterspørsel, men den sank da regjeringens pakke ble kjent. Nordea kan foreløpig ikke tallfeste tapet banken er påført.