Finanskrisen rammer Kina hardt

Finanskrisen rammer giganten Kina hardt. Økonomer etterlyser omfattende, statlige tiltak.

 

- De økonomiske problemene er større i Kina enn i USA. Her er problemene strukturelle og langsiktige, sier økonomiprofessor ved Renmin-universitetet, Lei Chengayo.

Som følge av finanskrisen og lavkonjunkturen minsker utlandets etterspørsel etter kinesiske varer raskt. Den kinesiske regjeringen offentliggjorde onsdag skattelettelser for en lang rekke eksportindustrier.
For å øke etterspørselen nasjonalt har regjeringen lovet å sparke i gang store byggeprosjekter, som veier, flyplasser og kjernekraftverk.
Men svaret fra landets børser har ikke vært oppmuntrende. I både Hongkong og Shanghai har indeksen falt kraftig, som i resten av Asia.

Dyp pessimisme
Pessimismen er dyp, og Lei Chengayo peker på at kinesiske finansinstitusjoner har enorme utestående fordringer i kriserammede bedrifter. Flere av disse bedriftene har dessuten allerede kollapset.

Lei minner også om at lavere utenrikshandel og skattelettelser gir staten færre inntekter. Og på toppen av dette lider Kina under strukturelle, økonomiske problemer. Lønnsforskjellene mellom folk er gigantiske og rikdommen skjevt fordelt.

Lei mener derfor at staten burde øke skattene for de rikeste og bruke pengene på å bygge ut sosiale tjenester for de fattigste.
Yi Xiangrong, økonomiprofessor ved det kinesiske akademiet for statsvitenskap, deler Leis analyse og har også tro på skattereformer.

Landsbygda
Yi peker på Kinas store fattige landsbybefolkning.
- En viktig reform ville være å gi dem større rett til å kjøpe og selge jord. Hvis bøndene fikk større inntekter, ville den kinesiske økonomien blomstre på sikt, sier han.

- Dessuten ville en slik reform ha økt effektiviteten i jordbrukssektoren, legger Yi til.

Lei Chengayo tipper at Kinas brutto nasjonalprodukt (BNP) vil komme til å øke med nærmere 7 prosent i 2009 og 2010.
- Det ville ha vært en drøm for hvilket som helst land i Vesten, men ikke for Kina. Kina har ikke ligget under 10 prosent siden 2002, sier han.
- Vi kommer til å oppleve svært tøffe år, med økende arbeidsledighet og store utfordringer, spår Lei.