Gryende håp og optimisme etter sikringspakker

Oslo Børs reagerte med ny optimisme mandag, etter regjeringens sikringspakke til bankene. Men Statistisk sentralbyrå ber folk likevel forberede seg på trangere tider.

Ikke alle var like begeistret for sikringspakken fra regjeringen til banksektoren på 350 milliarder kroner mandag. Men etter den første handelsdagen etter kunngjøringen fantes det liten tvil om at Oslo Børs, i likhet med de fleste børser verden rundt, opplevde et gryende håp, ny optimisme og økt tillit mandag.
Da handelen stengte, hadde hovedindeksen på Oslo Børs lagt på seg 6,04 prosent og endte på 254,20 poeng. Blant dagen vinnere var DnB NOR med en oppgang i aksjekursen på 12,6 prosent.

- Denne tiltakspakken konsentrerer seg om det som er problemet i norsk banknæring. Tiltakene gjelder tilgangen til penger som bankene låner ut til kunder som har behov for lånekapital. Tiltakspakken er godt tilpasset dette behovet, sier administrerende direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NTB.

Internasjonal oppgang
Lignende redningspakker ble lansert i en mengde land i helga, resultatet var nær sagt umiddelbar oppgang på europeiske, asiatiske og amerikanske børser.
I Tyskland endte markedet opp mer enn 10 prosent mandag. I London og Paris steg børsene henholdsvis 6,8 og 9,0 prosent.

Også i Asia steg verdien av aksjene på en rekke børser - med unntak av Nikkei-indeksen - og da handelen åpnet i USA mandag ettermiddag, var det med oppgang på rundt 5 prosent på de tre viktigste indeksene.

For sent?
Hvis regjeringens tiltak virker, vil pengemarkedsrenten reduseres, noe som gjør det billigere for bankene å få tak i penger som de igjen kan låne ut til kundene.
Skauge i FNH mener tiltakene burde ha kommet allerede for en uke siden, men understreker at han synes regjeringen har gjort et godt faglig arbeid.
Sentralbanksjef Svein Gjedrem røpet selv mandag kveld at han allerede for en drøy uke siden kom til Finansdepartementet med en skisse til en tiltakspakke.
- Der ble den bearbeidet og videreforedlet, sa han til i TV 2s Tabloid. Han utdypet ikke hvorfor regjeringen valgte å vente i nesten en uke med å iverksette tiltakene.

For tidlig
Det er for tidlig å si om snuoperasjonen mandag er starten på en lengre tilstand av optimisme og trygghet. Det kommer helt på an på utviklingen internasjonalt, mener seniorøkonom Erik Bruce i Nordea
- Hvis uroen fortsetter i like stor grad ute, må vi antakelig gjør mer i Norge, sier Bruce til NRK. Han mener uansett det vil ta ditt før tiltakene får full effekt, og regner med fortsatte svinginger på Oslo Børs hele denne uka.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities mener regjeringens tiltakspakke har noe av æren for oppturen, men vil ikke overdrive betydningen av den.
- Tiltakspakkene som kommer fra Europa, er nok viktigere for aksjemarkedet enn det regjeringen kom med på søndag.

- Betyr det at krisen nå er over?
- Det gjør det nok ikke, men sannsynligheten er større, sier han.

Økt ledighet
På lengre sikt må nordmenn flest uansett belage seg på fortsatt nedadgående konjunktur, med blant annet økt arbeidsledighet som resultat, mener Statistisk sentralbyrå (SSB).

Midt oppe i finanskrisen ser byrået seg nødt til å justere sine økonomiske prognoser for de kommende årene. Den internasjonale finanskrisen og de høye pengemarkedsrentene vil gi en svak vekst neste år, mener SSB.
- Vi tror at arbeidsledigheten vil øke raskt og at den vil være oppe i et årsgjennomsnitt på 3,8 prosent i 2010, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.
Dermed har han oppjustert ledighetstallene med 0,7 prosentpoeng siden 28. august. Neste år tror SSB at ledigheten øker til 3,2 prosent.
Allerede nå viser arbeidsledighetstallene at bygg- og anleggsbransjen sliter i motbakke. Eika tror også at eksportbedriftene vil få det tungt i tiden framover.
- Eksportbedriftene kan få en dobbel effekt, både med en svakere etterspørsel ute og en sterkere krone, sier han.