Vi krysser fingrene

Nå er Regjeringen og Norges Bank endelig kommet på banen. De tiltak som ble presentert søndag i forhold til bankene, tror vi er fornuftige og riktige. Men om de hjelper får vi en første smakebit av mandag. Dette avhenger også av hvilke støttepakker de rike G7-landene kommer med.

 Man skal vokte seg vel for å være skråsikker og for å være spåmann i disse dager. Mange har også ulike agendaer når saker kommenteres. De fleste synes likevel å være enige i at verden er inne i en av sine alvorligste kriser siden 1930-tallet.

Vi er ellers svært fornøyd med at både statsministere og finansministeren i går gjentok viktigheten av byggenæringen. Det å holde hjulene i gang i byggenæringen er det desidert viktigste Regjeringen nå kan gjøre for å holde sysselsettingen oppe. For hver bygningsarbeider kan man legge til fire stillinger. Det viser hvor viktig bygg og anlegg er for å holde samfunnsmaskineriet oppe.

De tiltak Regjeringen og Norges Bank kom med i går ettermiddag, skal i hovedsak sikre blodomløpet i bankvesenet.

Dette kan gjøre at utlån og andre gjøremål i bankene igjen kommer i en normalsituasjon. Og for vår del er vi veldig opptatt av at rentene må ned. Vi vil også advare regjeringen meget sterkt i mot å øke utgiftene for bedriftene gjennom ulike skatteøkninger eller økninger i avgifter.

Vi er også meget skeptisk til forslagene om nye regler for arveavgift. Vi er på linje med Regjeringen når det gjelder privatpersoner, men vi er sterkt uenig i de skjerpede regler som gjelder ved arv av familiebedrifter. Dette kan i verste fall føre til at mange arbeidsplasser går tapt. Det kan vi ikke gamble med i dag. Det må ikke gå prestisje i denne saken. Mye har endret seg fundamentalt siden budsjettet ble skrevet. Vi regner med at flertallsregjeringen får rettet opp dette dårlige forslaget i Stortinget.

Vi har mye stoff om finanskrisen også på bygg.no. Det henger selvsagt sammen med at hele byggenæringen står og faller med hvordan finansvesenet fungerer.