LO-spill om tjenestedirektivet

LO-toppene jobber iherdig for å omgå LO-flertallets krav om veto mot EUs omstridte tjenestedirektiv. Mandag kan LO-sekretariatet fatte vedtak som strider mot 544.000 medlemmers syn.

Sju av forbundslederne i LO-sekretariatet har forbundsvedtak om at LO må kreve at regjeringen nedlegger veto mot tjenestedirektivet. De har 544.000 av LOs 850.000 medlemmer bak seg.

Bare tre av LO-sekretariatets forbundsledere - med 112.000 medlemmer bak seg - ønsker at Norge skal godta direktivet, viser en undersøkelse ABC Nyheter har gjennomført foran LO-sekretariatets møte mandag. På møtet skal LO avgjøre sitt syn i spørsmålet om EUs omstridte tjenestedirektiv og komme med sin uttalelse i høringen regjeringen gjennomfører om direktivet.

Det er stor frykt blant flertallet i LO for at tjenestedirektivet kan undergrave norske arbeidsforhold og øke faren for sosial dumping.

Til tross for et solid flertall mot tjenestedirektivet, forsøker nå LO-toppene å komme fram til et samstemt kompromissvedtak, ifølge ABC Nyheter. I stedet for å be om veto, går forsøkene ut på å be regjeringen om å framskaffe garantier for at virkningene fagbevegelsen frykter, ikke skal komme. LO-toppene vil unngå å sette Arbeiderpartiet i forlegenhet ved å komme med et vetokrav.

LOs informasjonsavdeling opplyser til NTB at LO ikke vil kommentere saken før den skal behandles av sekretariatet mandag.

Ifølge EØS-avtalen må Norge innføre EUs direktiv om tjenester i det indre marked innen 28. desember 2009. Direktivet skal fremmer friere konkurranse over landegrensene. Men frykt for sosial dumping, som følge av direktivet, har gjort det svært omstridt.