Økt korrupsjon i Norge

Korrupsjonen florerer i Norge. 22 er domfelt for korrupsjon første halvår. Før året er omme, vil trolig tallet på dømte bli doblet. Dette er tidenes rekord.

Aldri før har det vært så mange korrupsjonssaker for retten som i år. Fra 2005 og fram til juni i år ble 49 personer og selskaper dømt for korrupsjon. Det er omtrent like mange som i årene 1990-2004 til sammen, skriver Aftenposten.

Opplysningene kommer fra i boken «Korrupsjon i Norge», ført i pennen av de tre Aftenposten-journalistene Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen. De tre har samlet informasjon om pågående saker over hele landet, og har lagt en samlet oversikt over antall korrupsjonssaker i Norge de siste årene.

- Eva Joly fikk rett i sine spådommer om at det nok er mer korrupsjon i samfunnet enn det vi liker å tro, sier Alf Endre Magnussen.

Brorparten av de store korrupsjonssakene er innenfor offentlig sektor, viser tallene de tre journalistene har innhentet i sitt arbeid med boken.

- Det offentlige handler inn for 315 milliarder kroner. Med litt dårlige rutiner kan man skaffe seg urettmessige kontrakter uten at risikoen er altfor stor, mener Anne Hafstad.

De antyder at kriminelle kan søke seg til det offentlige nettopp for å lure til seg penger. Når politikerne bestemmer seg for å bruke mange penger fort, er det stor risiko for korrupsjon.

- Inngangen på avsløringene har vært brudd på regler om offentlig anskaffelse. Noen ganger har vi funnet mer, sier Gedde-Dahl.