Inn i varmen

Aldri tidligere har byggenæringen hatt så mye forståelse i de sentrale maktapparat i Norge som nå. Myndighetene og politikerne har forstått at byggenæringen er utsatt i den situasjonen verdensøkonomien er kommet i. Byggenæringen har gjennom sine organisasjoner i årevis prøvd å forklare hvor viktig næringen er for landet. Men man har snakket til døve ører. Derfor er det bra endelig å få gjennomslag.

Nå er det viktig at næringen ikke utnytter denne situasjonen, men at man går i en konstruktiv dialog med myndigheter og politikere slik at man får best mulig effekt av de tiltak som settes inn. Går det som vi håper kan vi få et historisk løft både innen samferdsel og når det gjelder vedlikehold og opprustning av offentlige bygg og anlegg.

Men det er også viktig at vi ikke stanser all boligbygging. Det vil bare lage et uendelig kaos om noen år. Da bereder vi igjen grunnen for spekulantene. Det er ellers viktig at vi går gjennom alt regelverk når det gjelder byggevirksomhet. Det er ikke tvil om at en del spekulanter har funnet huller i lovverket som er utnyttet til tusen. Det har gjort noen rike, men det har også ført til stor fortvilelse for mange som nå sitter låst i "slavekontrakter". Mange prosjekter er bygget med tap for entreprenører og andre aktører som har vært med på oppføringen, mens bakmenn har forsynt seg grovt. Dette må vi sette en stopper for.

Vi sier ikke med dette at vi skal lage et "kommunistisk" samfunn, men vi sier at vi må lage lover og regler som hindrer spekulantene.

Myndighetene har nå en stor jobb å gjøre på kort sikt for å bidra til at skadevirkningene fra finanskrisen blir minst mulig i Norge. Alle aktører må bistå i dette. Men det er også viktig at vi tar de grep som er nødvendig for å hindre at slike situasjoner skal oppstå på nytt.

Får vi det samspillet mellom myndigheter /politikere og byggenæring som vi ønsker, kan Norge bli et enda bedre land å bo i.