Rike bankkunder sprer innskuddene

For å bli dekket av bankgarantien på 2 millioner kroner, plasserer bedrifter og rike kunder nå pengene sine i flere banker.

 

En ringerunde Bergens Tidende har foretatt blant banker på Vestlandet viser at folk med mye kontanter setter inn opp til 2 millioner kroner i hver bank. Da er pengene sikret av garantier fra Bankenes Sikringsfond.

Bankfolkene setter dette i sammenheng med den internasjonale finanskrisen.
- Vi har fått en god del nye innskudd. Både privatpersoner og bedrifter med mye likvider sprer nok likvidene i dag. Dette er for øvrig noe vi så for 16-17 år siden ved bankkrisen på slutten av 1980-tallet, sier administrerende banksjef Nils Martin Axe i Fana Sparebank.

Fana Sparebank er ikke alene om å få nye kunder med 2 millioner kroners kontoer. Både Sparebanken Vest, Sparebanken Hardanger, Sparebanken Sogn og Fjordane og Voss Sparebank har opplevd det samme de siste ukene.
Mens det norske Banksikringsfondet dekker innskudd på opp til 2 millioner kroner, er grensen i mange EU-land 20.000 euro. Det tilsvarer rundt 166.000 kroner.

De fleste bankene som opererer i Norge er medlemmer av Bankenes Sikringsfond, med unntak av Handelsbanken og Skandiabanken. Sistnevnte har nylig søkt om opptak.

Alle banker med norsk bankkonsesjon er pliktig til å være medlem av Bankenes Sikringsfond, men for filialer av utenlandske banker er medlemskapet frivillig.