Ber media roe seg ned

Lederne for Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) og Sparebankforeningen kritiserer medier som de siste dagene har brakt meldinger om stans i bankenes utlån og krise i det norske pengemarkedet.

 

- I går var opplysningene i pressen mer egnet til å skremme folk enn å informere om hvordan situasjonen er, sier administrerende direktør Arne Skauge i FNH til NTB.

Både Skauge og administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen forsikrer at ingen norske banker har soliditetsproblemer. Men begge ønsker at Norges Bank skal bidra til at finansnæringen får bedre likviditet.
Arne Skauge sier at det foreløpig ikke er indikasjoner på noen krise når det gjelder utlån til private kunder, og heller ikke til bedriftskunder.

- Hausset opp
Arne Hyttnes mener at bankenes vanskeligheter med å låne penger i markedet er «hausset veldig opp».

- Medienes beskrivelser antyder større vanskelighetsgrad enn det vi står overfor. Bankene har klart å skaffe de innlån de trenger. Det skal de klare framover også, sier Hyttnes til NTB.

Sparebankforeningen har 122 medlemmer. Hyttnes, som også er forretningsfører for Sparebankenes sikringsfond, gir denne beskrivelsen av sparebankenes situasjon:

- De fundamentale ting i norsk sparebanknæring er god. Egenkapitalen er god. Tapene er minimale og misligholdet av lån er veldig lavt. Men det er en krevende situasjon å låne inn penger.

Gjeldsveksten faller
Opplysninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at veksten både i husholdningenes og bedriftenes gjeld har falt det siste halve året. Men de siste tallene - fra august - viser at det fortsatt var betydelig vekst i utlånene, sammenlignet med samme måned i 2007.

Den såkalte tolvmånedersveksten for husholdninger var 11,1 prosent i mars i år, 9,4 prosent i juli, og falt til 9,1 prosent i august. Veksten på 9,1 prosent er den laveste siden februar 2000. Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.829 milliarder kroner ved utgangen av august.

Tolvmånedersveksten for ikke-finansielle foretak var 21,8 prosent i april og mai i år, 20,7 prosent i juni og juli, og falt i august til 19,4 prosent. De ikke-finansielle foretakenes bruttogjeld økte til 1.136 milliarder kroner ved utgangen av august.

- Enklere og romsligere
Arne Skauge uttrykker tillit til at Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem vil håndtere det likviditetsproblemet som bankene nå opplever.
- Gjedrem vil nok følge opp dette i tiden fremover, sier han.

Samtidig peker Skauge på at finansnæringen «ønsker en enklere og romsligere tilgang på likviditet».

- Vi vil gjerne si at likviditetspolitikken ikke bør være strammere enn det som praktiseres i Danmark og Sverige, sier Arne Skauge.
Arne Hyttnes gir uttrykk for et lignende ønske, og oppfordrer Norges Bank til å vurdere hvordan også de små bankenes behov for bedre likviditet kan imøtekommes.