Forsvaret tar selskap inn i varmen

Forsvarsdepartementet har besluttet å normalisere sitt kundeforhold til bedriftene Fujitsu Siemens og IKON. Departementet vurderer fortsatt selskapene Siemens AS og Uniteam-gruppen.

 

Årsaken til at departementet avsluttet sitt kundeforhold i juni 2006 var funn i Dalseide 1-rapporten. Denne rapporten avslørte at en rekke firma hadde brukt millionbeløp for å smøre forsvarstopper for å oppnå gode kontrakter. Rapporten førte til at flere personer ble siktet av Økokrim i 2007 for grove bestikkelser og korrupsjon.
Så lenge departementet har hatt et «ikke-normalisert forhold» til selskapene har de måttet regne med å bli avvist i anbudskonkurranser.
Forsvarsdepartementet begrunner normaliseringen blant annet med den «konstruktive holdningen som er vist fra selskapenes side i prosessen som fulgte i kjølvannet av rapporten».
- Selskapene har vist både evne og vilje til å reagere hensiktsmessig i forhold til de funnene som ble avdekket, heter det.
Det blir likevel understreket at begge selskapene er under politietterforskning etter det som ble avdekket i Dalseide-rapporten.
I en pressemelding heter det at beslutningen om normalisering kan bli revurdert dersom etterforskningen skulle avdekke nye ulovlige forhold.