Ettertraktet sikringsfond

Borettslagenes Sikringsfond har den siste tiden mottatt mange henvendelser fra borettslag med usolgte leiligheter om å bli med i fondet. Det er kun borettslag som er forvaltet av et boligbyggelag som har anledning til å søke om å komme med i Sikringsfondet, presiserer direktør Jens Veiteberg i NBBL Partner AS.

 

Bankgaranti. For Sikringsfondet har det vært nødvendig å presisere retningslinjene for å bli med i fondet, opplyser Veiteberg. Presiseringene gjelder særlig sikring av nye borettslag med usolgte leiligheter der utbygger dekker felleskostnadene til alt er solgt. Her stiller Sikringsfondet visse krav dersom utbygger skal dekke felleskostnadene til usolgte leiligheter.

Det må foreligge en garanti fra en finansinstitusjon som sikkerhet. Denne skal tre i kraft dersom utbygger ikke klarer å innfri sine forpliktelser. Alternativt godkjennes fulltegningsforsikring fra Boligbyggelagenes Forsikring AS.

Forutsetning. - Dette er en forutsetning for at borettslaget skal kunne søke om å komme med i Sikringsfondet. Årsaken er at stiftelsen kun ønsker å ta kredittrisiko på andelseiere, ikke på utbyggere. Derfor forlanger vi bankgaranti for usolgte leiligheter, understreker direktør Jens Veiteberg.

- Vi ser at det har vært betydelig fokus på at borettslag skal ha en sikringsordning. Det er i våre øyne svært positivt. Boligkjøp er normalt livets største investering, og da er det viktig at kjøperne vet hva de faktisk kjøper, og hva de tar ansvaret for, sier Veiteberg som legger til:

Presisering. - Sikringsfondet har tidligere presisert at garantien fra en finansinstitusjon må gjelde i minimum to år. I praksis betyr det at garantigiver må dekke eventuelle felleskostnader fra det tidspunkt utbygger ikke kan gjøre opp for seg og 24 måneder fremover. Dette tilsvarer perioden Sikringsfondet ville hatt ansvar for leilighetene.

Det betyr at borettslag der leilighetene fremdeles er usolgte etter at toårsperioden er omme ikke kan rette krav mot stiftelsen.

Av den grunn har man foreløpig kun godkjent borettslag som maksimalt har 10 % usolgte leiligheter. Med et så begrenset antall usolgte boliger anser man det som realistisk at de blir solgt innen minimum to år.

Regelendring. På grunn av at det er mange borettslag med mer enn 10 % usolgte leiligheter vil det nå gjøres en endring. Følgende regler vil bli praktisert vedrørende bankgaranti:

\u0007 Mindre enn 10 % usolgte leiligheter, 2 års bankgaranti fra det tidspunkt utbygger ikke kan betale.
\u0007 Mellom 10 - 25 % usolgte leiligheter, 5 års bankgaranti fra det tidspunkt utbygger ikke kan betale.
\u0007 Mellom 25 % - 40 % usolgte leiligheter, 10 års bankgaranti fra det tidspunkt utbygger ikke kan betale.

Øke tryggheten. - Å bo i et borettslag tilknyttet et boligbyggelag som er med i NBBL er normalt en sikker investering. Med denne endringen ønsker vi å øke tryggheten ytterligere rundt det å kjøpe en ny borettlagsleilighet. Dermed kan nye boligprosjekter få samme sikkerhet som etablerte borettslag, sier direktør Jens Veiteberg i NBBL Partner AS.