Ekstremværuke uten ekstremvær

Godvær i sør, høstlig ruskevær i Nord-Norge - og ingen utsikter til ekstremvær i Ekstremværuka 2008, som NRK arrangerer i samarbeid med blant andre Meteorologisk institutt.

Slik kan værutsiktene oppsummeres på grunnlag av opplysninger NTB fikk torsdag ettermiddag fra statsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

Morgentåke vil gi en grå start på dagen mange steder over mesteparten av landet, men tåka forsvinner gjerne ved 10-tiden på formiddagen, når sola er kommet opp og temperaturen stiger.

- Det aller beste været i helgen får vi i Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og vestlige deler av Oppland, sier Eriksen.

Stiv kuling
I Nord-Norge blir det i deler av helgen sterk vind, som lørdag kan komme opp i liten kuling i Finnmark, og stiv eller sterk kuling i Vesterålen og Troms. Det blir regn av og til, mest nedbør i ytre strøk - men gløtt av sol i indre strøk av Nordland og Troms.

Også på kysten av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kan vinden komme opp i stiv kuling søndag. Både trøndere og vestlendinger må regne med at det blir noen regnbyger i løpet av helgen.

Nattefrost
Det blir litt stigende temperatur over mesteparten av landet fra fredag til lørdag, og temperaturen kan søndag komme opp i 16 grader på Sørlandet og Østlandet, melder Bjart Eriksen.

På Vestlandet ventes temperaturer opptil 14-15 grader, og i Nord-Norge opptil 10-12 grader. Men det blir nattefrost i fjellet i Sør-Norge, og i enkelte dalstrøk på Østlandet. Forklaringen på dette er klarvær og høy utstråling, selv om dagtemperaturene kan minne litt om sommer.

Ekstremværuka
For tredje år på rad arrangerer NRK Ekstremværuka i samarbeid med Meteorologisk institutt, Bjerknessenteret for klimaforskning og Skolelaboratoriet for realfag.

Vær og klima står i fokus i «alle» NRK-kanaler i uke 39, og ifølge forhåndsomtaler blir det en uke med både seriøse og kuriøse innslag i radio, TV og på nettet.
Ekstremværuka er det største redaksjonelle fellesløftet i NRK. Tusen skoler og flere tusen privatpersoner har målt regnmengdene og dermed bidratt i den tidligere Regnsjekken. Nå blir den til Værsjekken, som du finner på miljolare.no.