Vil ha sammenslåing til nordområdemuseum

Med en utredning på plass, kan lokaliseringsdebatten starte i Tromsø om hvor det nye nordområdemuseet skal ligge.

 

Planene for hvordan minst tre museumsinstitusjoner i Tromsø skal gå sammen i et nasjonalt og internasjonalt kunnskaps- og formidlingssenter for nordområdene er ikke ferdig snekret. Men en prosjektgruppe fikk torsdag skryt for utredningen de presenterte for oppdragsgiverne Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Universitetet Tromsø.

Ordfører Arild Hausberg ser bare muligheter med prosjektet, som er et resultat av at noen satte seg ned og tenkte vidt og stort.

- Det operaen er for Norge i Oslo, skal dette prosjektet være for resten av landet og hele verden. Å realisere et nordområdemuseum vil være å sette nordområdepolitikken ut i praksis, sa Hausberg under presentasjonen.

Uklart begrep
Museumsvyene er store. Nordområdemuseets viktigste funksjon skal ifølge utrederne være å bidra til å avklare hva som ligger i det litt vanskelige definerbare begrepet «nordområdene».

- Er det et geografisk begrep, eller er nordområdene en prosess?. Nordområdene betegner en epoke som ligger i nær framtid. Vi ser begynnelsen på noe som vi ikke aner avslutningen på. Her må museet være bedre til å stille de gode spørsmålene heller enn å komme med ekspertsvar, sier professor Odd Are Bergkaak

Sammen med Hilde Gaard har han utgjort prosjektgruppa som det siste året har laget utredningen om nordområdemuseet. De foreslår at Tromsø Museum, Polarmuseet i Tromsø og Perspektivet Museum skal slås sammen og utgjøre kjernen i det nye museet. I tillegg peker de ut Nordnorsk Vitensenter, opplevelsessenteret Polaria og Nordnorsk kunstmuseum som mulige randsoneinstitusjoner.

- Sammenlignet med andre steder der konsolidering av Museums-Norge skjer etter krav fra institusjonene og ønsket om effektivisering, har man et sterkt fortrinn i Tromsø. Her er det samfunnet rundt som presser på for å lage noe helt nytt, sier Odd Are Bergkaak til NTB.

Sentrumsnært
I utredningen ligger det sterke føringer om at en slik nasjonal og internasjonalt attraktiv institusjon bør ligge nært sentrum. Blant forbildene er kulturkomplekset Ciudad de las Artes y las Ciencias i Valencia som med over fire millioner besøkende i året seiler opp som Spanias største turistattraksjon.
I utredningen antydes tre mulige sentrumsnære lokaliteter. Andre sterke krefter mener at en slik institusjon hører hjemme på universitetsområdet som ligger i Breivika nord for Tromsø sentrum.

Tidligere universitetsrektor Ole D. Mjøs målbar disse røstene da han under torsdagens presentasjon oppfordret til en rask avklaring av lokaliseringen, som etter hans mening bør ende med at universitetets avsatte tomt for museumsbygg velges.