Frykt for at dansk bankkrise sprer seg

Danskene frykter at flere småbanker kan gå dukken etter at Roskilde Bank i helgen måtte reddes fra konkurs av den danske stat. 

En viktig årsak er at store banker som Nordea og Danske Bank trolig vil kvie seg for å låne penger til mindre banker i tiden som kommer. Dette skyldes igjen den internasjonale kredittkrisen og fallet i det danske eiendomsmarkedet.

– Det er sannsynlig at små danske banker vil oppleve problemer fremover, sier Louise Lundberg, som er ansvarlig for kredittvurdering av nordiske banker for Standard & Poor’s.

Hun peker på at kredittkrisen har gjort pengene dyrene, altså at prisen på å låne penger fra andre banker, har steget.

– Sammen med nedturen på eiendomsmarkedet kan det bety at flere mindre danske banker vil få problemer. Vi tror ikke at det vil skje for mange banker, men det kan skje for noen, sier Lundberg.

Hindret konkurs
Søndag kveld ble det klart at den danske sentralbanken, eller Nationalbanken, overtar Roskilde Bank for å hindre at den går konkurs. Allerede i juli gikk staten inn som garantist mens banken lette etter en kjøper. Nordea var interessert, men trakk seg etter å ha oppdaget at det sto riktig ille til med bankens kredittverdighet.

Da en ekstern revisjonsrapport konkluderte med at bankens halvårsregnskap burde nedskrives med en milliard danske kroner, var løpet kjørt.

Overtakelsen betyr etter alt å dømme at Roskilde Banks aksjonærer har tapt pengene sine. Blant dem er også mange småsparere, som raser over å ha mistet sparepenger som var plassert i det de trodde var trygge aksjer.

At banken nå er statens ansvar, vil kunne koste skattebetalerne dyrt, men ifølge sentralbanksjef Nils Bernstein ville alternativet vært mye verre.

– Samfunnet har en stor interesse i at vi har en velfungerende finanssektor, og derfor må man i en slik situasjon ty til den løsning som vi her har skrudd sammen, sier Bernstein.

Aggressiv
Roskilde Bank var kjent for å drive en aggressiv utlånspolitikk. Banken har nå dårlige lån for i alt 16 milliarder danske kroner, og mange av låntakerne er forretningsfolk som ikke greide å få lån andre steder. Noen få store kunder har lånt altfor mange penger i banken, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge eksperter har banken vært preget av et svakt og inkompetent styre som ikke har greid å sette foten ned for den store utlånsfesten.

Bankens administrerende direktør, Søren Kaare Andersen, innrømmer at det kun er banken som har ansvar for at det har gått galt.

– Det skyldes ene og alene Roskilde Bank og den måten vi har drevet vår virksomhet på, sier han, ifølge Politiken.dk. Han har allerede gitt sparken til to andre sjefer, begge med ansvar for utlån til næringslivet, opplyser anonyme kilder til borsen.dk.

For retten?
Spørsmålet mange stiller seg nå, er om bankens styre og ledelse kan stilles for retten.

Det mener blant annet økonomiprofessor Anders Drejer. Han fremholder at styreleder Peter Müller har gjort så mange feil overfor aksjonærene at det vil være naturlig at misfornøyde investorer går rettens vei for å plassere ansvaret.

Müller får blant annet kraftig kritikk for at han for tre uker siden skapte forventninger om at banken snart kom til å ha en kjøper, noe som fikk aksjekursen til å stige med 15 prosent.

«Man kan undre seg. Har han sittet i en campingvogn et eller annet sted i Sør-Europa og bare stukket fingeren i været og sagt at vi tror den er solgt nå? Jeg forstår i hvert fall ikke det signalet», lyder den bistre kommentaren fra direktør Charlotte Lindholm i Dansk Aktionærforening.