Hvorfor så mange skader?

Stadig får vi oppslag i media om store følgeskader i mange nye bygg. Nå skriver avisene om vannskader i Rolvsbukta. Tidligere skrev de om "studentsiloen" på Grünerløkka hvor mer enn 100 bad måtte rives på grunn av feil. Om det er utførelsesfeil, prosjekteringsfeil eller andre feil betyr lite for den som til syvende og sist flytter inn og skal bo i slike leiligheter. De får uansett mye plunder og heft. Gjennom år har byggenæringen fokusert på kvalitet og 0-feil. Likevel opplever vi altså slike saker gang på gang.

 

Vi skal ikke sette oss til dommer om hva som er riktig eller galt. Men vi må få lov til å si at noe må være aldeles galt når en feil i et prosjekt kan gjentas i leilighet etter leilighet. Dette gjelder i høy grad også i prosjekter til dem som kaller seg seriøse entreprenører og byggherrer. Det er i alle fall opplagt at egenkontrollen ikke alltid fungerer som den skal.

Muligens er det tempoet som har vært for høyt. Men da har sannelig dette tempoet sin pris. For det er ikke akkurat gratis å rette opp slike graverende feil - i alle fall ikke dersom det gjelder våtrom eller andre lekkasjer. Vi vet også at noen har satset på helt nye materialer og løsninger. Det er etter vårt syn en risikosport å gjøre forsøk med slike "nyvinninger" i storskala.

Byggenæringen må i alle fall ta disse problemene innover seg. Det hjelper lite å jobbe med omdømmekampanjer dersom man ikke kan gjøre jobben riktig første gangen.

Mange stiller nå spørsmål til holdninger og yrkesstolthet. Har den forsvunnet på veien?