Oljesponset undersøkelse av barentshavbunn

Havbunnen utenfor Troms og Finnmark er lite undersøkt. Men med penger fra oljeindustrien skal det nå tas et finmasket øyeblikksbilde av hvilke dyr og organismer som lever på bunnen i de høyproduktive havområdene.

Dersom oljeselskapet ENI gjennomfører sine planer om å bygge ut oljefeltet Goliat utenfor kysten av Vest-Finnmark, er selskapet pålagt å dokumentere hvilken effekt en oljevirksomheten har på økosystemet.

Kystnære undersøkelser
Nå betaler selskapet 13 millioner kroner for at det Tromsø-baserte forskningsselskapet Akvaplan Niva skal undersøke havbunnen i kystnære områder i det sørlige Barentshavet.

- På havbunnen er det lettest å avdekke påvirkninger av menneskelig aktivitet. Nå gjennomfører vi en veldig finmasket undersøkelse for å øke forståelsen av bunnfaunaen sør i Barentshavet, sier prosjektleder Sabine Cochrane.

Finmasket
Øyeblikksbildet som nå skal tas av havbunnen, er mer finmasket og i areal langt mer omfattende enn det ENI blir pålagt. Selskapet hevder at det også er i deres interesse å bidra til en best mulig forståelse av den subarktiske bunnfaunaen utenfor Finnmark og Troms.

Ut fra undersøkelsene skal forskerne produsere vitenskapelige publikasjoner.
- Dette vil bli åpne rapporter som kan inngå i vurderingsgrunnlaget som man på politisk nivå benytter for å ta beslutninger om forvaltningen av Lofoten og Barentshavet, sier direktør Salve Dahle i Akvaplan Niva.

Kunnskapshull
Slik kan ENIs penger være med å fylle de kunnskapshullene som skal tettes når forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skal revideres i 2010. På politisk nivå skal man da også ta avgjørelsen om de stengte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljevirksomhet.