Solberg har lite å si om sin Terra-håndtering

Stortingets visepresident Carl I. Hagen mener politiet bør etterforske hva som skjedde med Terra-saken da Erna Solberg (H) var kommunalminister. - Jeg har lite å fortelle, sier Solberg.

 

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, hvor Carl I. Hagen er medlem, skal nå behandle Kommunaldepartementets håndtering av Terra-saken på grunnlag av en granskingsrapport fra Riksrevisjonen. Hagen sier til Bergens Tidende at han er forskrekket over opplysningene som er kommet fram om Kommunaldepartementets behandling av Terra-saken.

- Dersom det stemmer at departementet i 2004 ble orientert om at Terra brukte Vik-brevet fra Kommunaldepartementet for å få andre kommuner til å investere, burde departementet avgjort ha reagert, sier Hagen.

Svarer gjerne
Høyre-leder Erna Solberg sier hun vil svare på alle spørsmål som Hagen måtte ha dersom kontrollkomiteen velger å gå dypere inn i saken.
- Jeg stiller meg gjerne til rådighet, men har svært lite å si om saken siden den aldri nådde mitt bord, sier Solberg som var kommunalminister da Vik-saken pågikk.

Solberg minner om at Riksrevisjonen i sin rapport kritiserer at Vik-saken ble avgjort på et for lavt nivå i departementet og aldri nådde politisk ledelse.
- Riksrevisor Jørgen Kosmo har da også sagt at det er vanskelig å kritisere en statsråd som ikke visste noe, sier Solberg.

Uforstand
Hagen peker på at man i ettertid har sett at departementets tolkning i Vik-saken fra 2002 var feil. Departementet sto på den feilaktige tolkningen helt fram til i februar i år.

- På denne bakgrunnen vil det være naturlig at politi eller påtalemyndighet setter i gang etterforskning for å avdekke om det har skjedd brudd på lover og regler og om det er vist uforstand eller grov uforstand i tjenesten av embets- eller tjenestemenn, sier Hagen til Bergens Tidende.
Han mener det er viktig å klarlegge hvor høyt opp i departementet informasjon og beslutningsprosesser har gått.