Vestlandsturné før statsrådsutnevnelser

Mens alle ventet på hvem som skulle utnevnes til nye statsråder, var statsminister Jens Stoltenberg på besøk i Bergen. En blid og opplagt statsminister tok seg tid til både å snakke med barnehagebarn og la seg fotografere av turister.

 

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte folket i Bergen, skulle samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Hardanger for å fortelle at regjeringen sier ja til Jondalstunnelen. Dit kom hun ikke på grunn av dårlig vær. Derimot kom hun til Karmøy, der hun møtte statsministeren som kom fra Bergen.
Sammen kunne de fortelle lokalbefolkningen at regjeringen sier ja til en ny viktig veiforbindelse. Deretter returnerte de to sentrale politikerne sammen til Oslo der statsrådene ventet dem på Slottet.

Turbofart
Statsminister Stoltenberg gjorde mer enn å hilse på barn i Bergen. På få timer gjennomførte han et omfattende program. Sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen startet dagen på Haakonsvern for å se på den nye tørrdokken. De to Ap-politikerne forsikret om at Haakonsvern vil få mange nye arbeidsplasser, og basen står sterkere enn noen gang som marinens hovedbase.

Så gikk ferden med minefartøyet Karmøy inn til Bergen sentrum. Der ventet forfatter Gunnar Staalesen for å fortelle dem litt om Bergen og kanskje om hans krimhelt Varg Veum.

Etter en rask tur over Fisketorget og Torgallmenningen fikk statsministeren se traseen der bybanen skal bygges. Han lurte litt på hva en bybane er og fikk forklart at det er en mellomting mellom en trikk og en forstadsbane. Banen skal gå fra Bergen sentrum til Nesttun.

Lovet bygg
Deretter dro statsministeren og forsvarsministeren til Haukeland universitetssjukehus. Der er både ledelse og ansatte spente på om det blir noen flere helsekroner til Helse Bergen i statsbudsjettet.
Statsministeren kunne ikke si hva budsjettet skal inneholde. Det kunne han heller ikke på Odontologisk fakultet, Universitetet i Bergen. Tannlegene venter utålmodig på et nytt bygg, og Stoltenberg gikk så langt han kunne uten å røpe kroner.
- Et nytt bygg for tannlegeutdanningen i Bergen står aller øverst på prioriteringslisten, sa han.

Tunnel og vei
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete hadde med seg mer konkrete løfter til Vestlandet.

Etter planen skulle hun lande med helikopter i Jondal der det var forberedt fest. Festen måtte holdes uten statsråden, for været hindret landing. Men jondølene var glade likevel, for Navarsete hadde på forhånd røpet at regjeringen går inn for at arbeidet med den 8,3 kilometer lange Jondalstunnelen kan starte neste år.
Tunnelen vil åpne veien fra Jondal mot Folgefonntunnelen og Odda, og den vil være en ny trasé mellom Bergen og Oslo.

Samferdselsministeren måtte dra rett til Karmøy i Rogaland, der hun møtte statsministeren som kom fra Bergen. De to fortalte at regjeringen nå gir grønt lys for det såkalte T-prosjektet, ny veiforbindelse mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner. Prosjektet koster 1,44 milliarder kroner og av dette vil staten betale 444 millioner. Nesten dobbelt så mye skal tas inn i bompenger.
- Byggingen kan starte kommende vår, og om tre - fire år er anlegget klart til bruk, sa samferdselsministeren.