Hagas stabbur er «skattepliktig»

Husleie fra selvstendige bygninger som ikke brukes til å dekke eierens boligbehov er skattepliktig.

Det fastslår Skatteetaten i en ny brosjyre som onsdag ble presentert på direktoratets hjemmesider. Brosjyren ble opprinnelig laget i januar 2003, men er nå oppdatert.

Underdirektør Eirik Bull Njaa sier det er gjort noen endringer i reglene for 2008, men det gjelder ikke bestemmelsene om selvstendige bygninger.
Det er disse endringene som er årsaken til at brosjyren ble oppdatert og presentert denne uken.

Han ser ingen direkte sammenheng mellom tidspunktet for brosjyren og all oppmerksomheten rundt Sp-leder Åslaug Hagas utleie av stabburet på eiendommen i Ås.

Bull Njaa bekrefter samtidig at det har vært mange henvendelser til direktoratet om Hagas skatteforhold, men sier at Skattedirektoratet aldri uttaler seg om enkeltsaker.

Vil vente
Haga har tidligere forsikret at hun har oppgitt alle inntekter fra utleie av stabburet til skattemyndighetene. Etter at hun ble sykmeldt har hun imidlertid ikke kunnet holde sitt løfte om å dokumentere at inntektene er oppgitt.
Fungerende olje- og energiminister Liv Monica Bargem Stubholt sier det ikke er aktuelt å bry Haga med å legge fram denne dokumentasjonen mens hun er sykmeldt.

Talsmenn for opposisjonen i Stortinget, blant dem tidligere finansminister Per-Kristian Foss, mener det er helt uakseptabelt at Haga skal vente i fire uker med å bekrefte at husleieinntektene er oppgitt til beskatning.

Han mener det ikke er noe arbeid å gi tillatelse til at denne del av Hagas eller ektefellens selvangivelse blir gjort offentlig.

Smutthullet
Selv om Skattedirektoratets brosjyre er helt klar om skatteplikten for selvstendige boliger, finnes det også her et smutthull.

Dersom den utleide boligen har en «tjenende funksjon» for hovedboligen kan de lokale skattemyndigheter foreta en skjønnsmessig vurdering om nødvendigheten av denne funksjonen.

Det er her Hagas hjemmekontor kommer inn. Å definere hjemmekontoret som en nødvendig tjenende funksjon er imidlertid en krevende operasjon som det nok kan gå noen uker for å få fortolket.

Men i utgangspunktet opplyser Haga at hun har innberettet alle leieinntekter til skattemyndighetene. I så fall trenger hun ingen smutthull.