Press på ny nasjonal-park ved svenske-grensen

Forsvaret vil fortsatt drive lavflyging over Fulufjellet nasjonalpark, som planlegges ved svenskegrensen i Trysil kommune. Reiselivsnæringen vil redusere arealet for verneområdet.

 

Dette presset fra høyst ulike brukerinteresser går fram av uttalelser som Direktoratet for naturforvaltning (DN) har mottatt om verneforslaget som nå har vært ute på sentral høring.

Trysil kommune har bedt DN om å utsette den endelige behandlingen av denne vernesaken i minst et halvt år, inntil en arbeidsgruppe i kommunen har utredet konsekvenser av ulike verneformer i Fulufjellet.

Svensk-norsk nasjonalpark
Arbeidet med å utrede Fulufjellet nasjonalpark startet i 2004 på oppfordring fra svenske myndigheter, som i 2002 hadde opprettet den 385 kvadratkilometer store Fulufjället nasjonalpark på svensk side av grensen. Da Stortinget i 1993 behandlet «Ny nasjonalplan for nasjonalparker og større verneområder i Norge» var Fulufjellet ikke en del av denne planen.

Formålet med den svenske nasjonalparken ved riksgrensen er å bevare et relativt stort, urørt og sammenhengende fjell- og skogområde med særpreget vegetasjon og andre store naturverdier. Fra svensk side ble de uttrykt ønske om at norske myndigheter måtte sette i gang en planprosess for å sikre verdiene som er knyttet til helheten i Fulufjellet.

Forslaget fra DN, som ble sendt på høring i mars i år, går ut på at Fulufjellet nasjonalpark opprettes med et areal på 90 kvadratkilometer på norsk side av grensen. I tilknytning til nasjonalparken har DN foreslått opprettelse av Fregn naturreservat med et areal på 4 kvadratkilometer.

Lavflyging og alpinsport
Forsvarsbygg legger i en høringsuttalelse sterk vekt på at Forsvaret fortsatt har behov for å kunne drive lavflyging innenfor området til den planlagte nasjonalparken.

Reiselivsnæringen representert ved Fulufjellet Alpinsenter, Alpinanleggenes Landsforening og NHO Reiseliv er opptatt av at grensen for nasjonalparken ikke må komme for nært Fulufjellet Alpinsenter i Ljørdalen i Trysil.

Daglig leder Bjarne Sletten i Fulufjellet Alpinsenter skriver i en høringsuttalelse at grensene mellom nasjonalparken og alpinsenteret etter dagens planer er altfor tett inntil hverandre. Han foreslår at et areal lengst sør i planområdet tas ut av verneplanen, og mener dette er nødvendig for at alpinsenteret skal få utviklings- og ekspansjonsmuligheter.