Skogbrannfaren vedvarer på Sør- og Østlandet

Store deler av Sør-Norge er knusktørt, og selv en liten gnist eller en sigarettsneip kan antenne skogbrann. Regnet lar vente på seg på de mest utsatte stedene.

Det er meldt regn i Sør-Norge mot slutten av uka, men mange steder vil det ikke være nok til å monne skikkelig.

- Vi må ha en skikkelig rotbløyte om det skal hjelpe. Får vi 20 millimeter på et døgn vil skogbrannfaren gå merkbart ned, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til NTB.

Lokale skurer ikke nok
Mjelstad sier at det vil også hjelpe på om det regner 10 millimeter et par dager, men noen lokale skurer vil ikke være nok.

- Skogbrannfaren reduseres litt mens det regner, men vannet fordamper fort igjen og rekker ikke trekke ned i bakken, sier Mjelstad.

Den verste skogbrannfaren er nå over på Vestlandet, og i Oppland og Hedmark ventes det en del nedbør de nærmeste dagene. Mot helgen kommer det også noe regn på Østlandet og Sørlandet, men det blir trolig ikke nok.

- Etter helgen blir det trolig finvær igjen, og da øker skogbrannfaren raskt, sier Mjelstad.

Nelaug tørrest
Fra 70 og oppover betyr meget stor skogbrannfare på indeksen til Meteorologisk institutts skogbrannfarevarsel. Nelaug i Aust-Agder var tirsdag oppe i 230 på skalaen.

- Det er det tørreste vi har hatt i år. Men det er ikke uvanlig. Fra tidligere år husker jeg indekser som har kommet helt opp på 400-tallet, sier Mjelstad.

De siste dagene har det brent kraftig på en rekke steder i Sør-Norge. Norges brannvernforening ber folk være ekstra varsomme i det tørre været.

- Nå er det ekstremt stor skogbrannfare i Sør-Norge, og det skal fryktelig lite til. Jordsmonnet er svært tørt, og det er så tidlig på året at det fortsatt er mye tørt igjen etter høsten. Det gjør skog og utmark svært lett antennelig, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norges brannvernforening.

Hvis det tørre, varme været fortsetter, kan det fort sette en stopper for St. Hansbålene.

- Mange kommuner vil være veldig restriktive, og kanskje innføre forbud. Planlegger du St. Hansbål, bør du ta kontakt med ditt lokale brannvesen først, sier Kalheim.

Vurderer engangsgrillforbud
Flere kommuner har innført forbud eller strengere restriksjoner mot grilling. Bergen har den siste uken hatt totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark, inkludert bruk av engangsgriller på tilrettelagte plasser. Drammen, Oslo og Risør er andre kommuner som har strammet inn regelverket kraftig.

Flere steder vurderer man løpende å forby engangsgriller i skog og utmark.
- Vi registrerer betydelig oppmerksomhet rundt dette nå. Brannvesnene lokalt er svært opptatt av problemet, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern.

Han vil ikke gå inn for å forby engangsgriller, men understreker at folk må være særdeles forsiktig slik forholdene er nå.

- Grillen bør enten står på egne bein eller settes på stein eller grus eller annet underlag som ikke er brennbart. For å være sikker på at den er skikkelig slukket etter man er ferdig, bør hele grillen senkes i vann. Kullet skal være gjennomvått, sier Madsen.