Tror ikke økt prisvekst gir renteendring

Høye bensinpriser har bidratt til økt prisvekst i vår. Økningen er imidlertid ikke stor nok til at Norges Bank trenger å verken heve eller senke renten, tror økonomene i DnB NOR.

Kjerneinflasjonen steg med 2,3 prosent fra mai 2007 til mai 2008, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjerneinflasjon er prisveksten ekskludert avgiftsendringer og energivarer, og er et av Norges Banks viktigste nøkkeltall når de bestemmer styringsrenten.
Prisveksten ligger høyere enn Norges Banks anslag på 2,2 prosent, men veksten er ifølge DnB NOR likevel ikke så høy at det er nødvendig å endre renten på rentemøtet 25. juni.

- Det er ingen grunn for Norges Bank til å avvike fra den planlagte rentebanen som tilsier uendrede renter ved junimøtet, opplyser markedsanalytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie økte med 14,1 prosent fra mai i fjor, mens prisene på drivstoff og matvarer hadde en oppgang på henholdsvis 9,8 prosent og 4,6 prosent.

Prisene falt imidlertid 0,1 prosent fra april til mai. Prisene på elektrisitet gikk ned 4,1 prosent, mens flybilletter ble 9,1 prosent rimeligere. Også audiovisuelt utstyr og bøker ble billigere, mens prisene på vedlikehold og reparasjoner av bolig falt fra april til mai.