Strømforbruket holder seg lavt

Til tross for at norske boliger blir stadig større har strømforbruket gått ned de siste årene, viser tall fra SSB.


Det kan blant annet forklares med økt fokus på energisparing, bedre isolasjon og mer energieffektivt utstyr.

Energiforbruket har gått kraftig ned siden tusenårsskiftet. Mellom 1980 og 2000 lå det gjennomsnittlige årsforbruket i en husholdning på rundt 23-24.000 kilowattimer, men i 2006 var energiforbruket til stasjonære formål på 21.600 kilowatt, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisvekst en årsak

Den betydelige veksten i strømprisen i 2002 gjorde nok også sitt for å senke forbruket i private hjem. Strøm er fortsatt den viktigste energikilden i norske hjem, men i 2006 ble det registrert bare 16.200 kilowattimer, en klar nedgang fra tidligere år.

Ved er den nest viktigste energikilden i norske husholdninger, og utgjorde rundt 18 prosent av det totale energiforbruket. Strøm utgjorde til sammenligning tre firedeler.

Olje og parafin utgjorde 6,5 prosent, mens det fortsatt brukes svært lite gass og fjernvarme i norske hjem. Bare knappe én prosent av oss brukte disse energikildene i 2006.

Skiller seg ut

Det er de frittstående boligene som bruker mest energi, og særlig i våningshus er energiforbruket høyt. Våningshusene sto for 32.900 kilowattimer i 2006, noe som kan forklares med alderen på byggene. Gjennomsnittlig ble våningshusene bygget i 1936.

Små husholdninger brukte naturlig nok mindre energi, og derfor var det også i Oslo, der de fleste boligene er små, det ble brukt minst energi.
2006 var et av de varmeste årene på lang tid, og på landsbasis lå temperaturen 1,8 grader over normalen. Dette bidro i flere fylker til å senke energibruken. Det var i Hedmark og Oppland det ble brukt mest strøm, der brukte innbyggerne gjennomsnittlig 26.000 kilowattimer.

Flere varmepumper, men utydelig gevinst

Varmepumpebruken har fordoblet seg siden 2004, og i fjor oppga rundt 8 prosent av husholdningene at de hadde installert varmepumpe. Særlig i større boliger har varmepumpene slått an, men effekten er ikke tydelig.

Tallene fra SSB viser at vedbruken har gått ned i boliger med varmepumpe, men man ser ikke den samme nedgangen på strømforbruket. Dette kan forklares med at husholdninger som installerer varmepumpe bruker mye strøm fra før, og dermed kan gevinsten være større enn det som kan leses av tallene.