Tror rentehopp blir rentetopp

Etter den 15. renteøkningen på fire år mener analytikerne at renten skal ned mot slutten av året.

Norges Bank satte onsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 5,50 prosent. Det er prisstigningen som gjør rentemøtet valgte å sette renten opp. Ikke siden 6. mars 2003 har styringsrenten vært så høy.

- Ulike mål for prisstigningen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende inflasjonen nær 2,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Norges Bank legger dermed mer vekt på utsiktene til en sterkere pris- og kostnadsvekst enn virkningene av den svakere veksten i verdensøkonomien.

- Høyere rente bidrar til at kapasitetsutnyttingen etter hvert kan avta, slik at inflasjonen ikke blir for høy, heter det i begrunnelsen fra Norges Bank.

Siste hevingen?
Analytikere i DnB NOR tror at rentetoppen er nådd og at renten vil bli satt ned mot slutten av året.

- Vi tror dette ble den siste heving fra Norges Bank i denne konjunktursyklusen og holder på at renten vil bli satt ned mot slutten av året til 5,25 prosent, sier seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen.

Han tror at det vil komme en automatisk innstramming gjennom de høyere pengemarkedsrentene framover og forventer et brattere konjunkturomslag enn det Norges Bank tidligere har skissert.

- Uttalelsen om at verdensøkonomien blir svakere enn tidligere antatt, kan tyde på at Norges Bank vil dele vårt syn, sier Bech-Moen.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea tror også at rentetoppen kan være nådd, men holder på sitt tidligere standpunkt om at onsdagens rentenivå vil holde seg ut året.

Lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret mellom LO og NHO kom i mål tidligere i april og er på uravstemning blant LO-medlemmene. Resultatet blir klart torsdag, men det er lite som tyder på at det blir et nei-flertall.

Mange tariffområder er fortsatt ikke ferdige med sine lønnsforhandlinger. Unio-leder Anders Folkestad er av dem som reagerer på en ny renteøkning midt under forhandlingene.

- Dette burde sentralbanksjefen ha spart seg. Renteøkningen er ikke et godt bidrag til de pågående tarifforhandlingene, sier Folkestad.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) tar Norges Banks beslutning til etterretning, men sier at regjeringen legger stor vekt på å unngå en særnorsk høy kostnadsvekst og svekket konkurranseevne i utformingen av budsjettpolitikken.

Frykter sterk krone
Fremskrittspartiet mener sentralbanksjef Svein Gjedrem tar feil når han igjen øker renten. Frps medlem i finanskomiteen, Gjermund Hagesæter, etterlyser en debatt om Gjedrems styringsmandat.

- Dersom verdensøkonomien og det norske boligmarkedet svekker seg ytterligere, vil dette kjøle ned økonomien også i Norge. En renteøkning på toppen av dette kan bidra til at kronen styrker seg ufordelaktig mye og dermed skaper problemer for norsk konkurranseutsatt næringsvirksomhet, sier Hagesæther.

Det kommer også reaksjoner på renteøkningen både fra industrien og fiskerinæringen.

- Dette er dårlig nytt for norsk fiskerinæring, sier generalsekretær i Norges Fiskarlag Jan Skjærvø.