Krever sikring før evakuerte får flytte tilbake

Det må gjøres sikringstiltak før de evakuerte naboene til ras-blokken i Ålesund får flytte tilbake.

Det ble bestemt tirsdag samtidig som Norge Geotekniske Institutt (NGI) la fram en rapport om situasjonen for fire naboblokker til Fjelltunvegen 31 i Ålesund.

Det trengs snarlig sikring i form av rens og boltsikring bak de to nærmeste naboblokkene, Fjelltunvegen 29 og 33, heter det i NGI-rapporten. Det foreslås også å støpe pilastere under fjellet bak blokkene.'

- Når disse arbeidene er utført, kan beboerne flytte tilbake, sier geolog Tore Valstad til NTB. Han er en av rasekspertene fra NGI som har undersøkt rasstedet og nabotomtene.

Blir trygt
På lengre sikt kreves det lange forankringer, anbefaler rapporten.

- Dette er lange bolter eller stenger som bores inn i fjellet bak blokkene. Forankringene må 10 - 20 meter innover i fjellet. Dette må prosjekteres og planlegges grundig, sier Valstad.

Dette vil være kostnader som eierne av blokkene må ta, eventuelt i samarbeid med forsikringsselskap og andre instanser.

- Hvis dette blir skikkelig gjennomført, vil det bli trygt å bo i disse blokkene, sier Valstad.

Årsak
Geologene skulle først og fremst se på om det er trygt for beboerne å bo i de fire naboblokkene. Men de har også kommet langt i å påvise årsaken til rasulykken.

- Utglidningen av fjellet har skjedd langs en leirsleppe. Dette er leire som ligger i fjellet og som oppfører seg fast og fint så lenge den er tørr. Men med sprengningsarbeidene er det kommet fuktighet til. Da blir den glatt, og vi mener dette er en medvirkende årsak til raset.

- Dette er et velkjent problem ved tunnelarbeid, og vi mener at fagfolk ville ha sett dette hvis fjellet var blitt kontrollert, sier Valstad.