KOLLEGIALT. RIFs næringskonferanse gir også tid til kollega-samtaler. Fra venstre: Sigmund Sørhus fra Multiconsult, Kaare Kleven fra Sweco Norge, PTL-sjef Sven Erik Nørholm og nyvalgt styreleder i RIF Øyvind Mork som er adm. direktør i Asplan Viak.

Rådgiverne diskuterte varsling

Med den mediefokuserte Enova-saken som aktuelt bakteppe traff RIF Rådgivende Ingeniørers Forening innertier da de hadde varsling som tema på sin næringskonferanse. 

De om lag 50 tilhørerne fikk høre seniorrådgiver Bjørn Tore Saltvik snakke om gråsoner og utfordringer knyttet til varslingssystemer som selskapet han representerer, Advokatfirmaet G-Partner AS, leverer.

Saltvik som har en fortid som etterforsker av økonomisk kriminalitet i politiet, minnet forsamlingen om at det er lojalt å varsle om uetiske og ulovlige forhold, og at arbeidsgivere har plikt til å tilrettelegge for varsling samtidig som de skal verne varslerne.

– Å legge til rette for varsling er viktig for et firmas omdømme og påvirker til en positiv organisasjonskultur, fremholdt Saltvik.

Han forklarte at varslingssystemer som eksterne firmaer leverer, skal være et supplement til varsling via intern tjenestevei.

Saltvik hevdet at bruk av varslingssystemer levert av eksterne kunne bidra til at varslings-ordningen ikke ble misbrukt til å bli et redskap for hevn, baksnakking og sladring, eller at ordningen ble en kanal for misfornøyde og demotiverte medarbeidere.

Eiendomssjef Steffen Strømnes ved Ullevål Universitetssykehus fulgte opp med hvordan sykehuset i dag tenker etter byggeskandalen hvor rettssaker med mistanker om korrupsjon fremdeles verserer i rettsapparatet.

Direktør for samfunnskontakt i Norske Veritas, Sven Mollekleiv som har en fortid som generalsekretær i Røde Kors, avsluttet denne seksjonen ved å behandle temaet styrearbeid og etikkambisjoner.

Også RIF trekker veksler på BI-professor Torger Reves kunnskaper og byggenæringen ved at han i denne forsamlingen tok for seg temaet ”Rådgiver bransjen som pådriver for innovasjon”.