Jens prater med partene

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) møtte LO og NHO tirsdag ettermiddag for å løse opp i AFP-floken.

LOs AFP-krav

* AFP-tillegget skal utformes slik at de som ikke har arbeidsinntekt etter avgang som AFP-pensjonist skal ha en pensjon på dagens nivå livet ut.
* AFP-tillegget skal heves når det er nødvendig for å kompensere for eventuelle framtidige levealdersjusteringer.
* De spesielle skattefordelene som AFP-pensjonister har i dag skal inngå som en del av statens samlede bidrag til AFP.
* AFP skal kompensere den framtidige folketrygdens manglende lønnsregulering når det gjelder den delen av pensjonen som tilsvarer minstepensjonen fram til ordinær pensjonsalder, i dag 67 år.
* Deltidsarbeidende og andre med gjennomsnittlig årslønn under 4,3 G i 40 år må sikres minst like gode muligheter til å benytte AFP som i dagens ordninger.
* AFP-løsningen i privat sektor må innpasses også i andre avtaleområder.

Riksmeklingsmannen skal orientere pressen om utviklingen i meklingen mellom LO og NHO klokken 17.30. Omtrent samtidig vil Stoltenberg møte opposisjonspartiene på Stortinget som var med på pensjonsforliket.

- Statsministeren og arbeidsministeren har møtt partene i lønnsoppgjøret til samtaler. Senere skal det være møter mellom regjeringen og Høyre, KrF og Venstre på Stortinget, får NTB opplyst ved Statsministerens kontor.

Dersom partene i lønnsoppgjøret samler seg om en AFP-ordning skal forslaget til uravstemning blant LOs medlemmer. Med andre ord er ikke faren over for en storstreik blant mer enn 40.000 arbeidstakere landet rundt.

Koster penger
En rekke medier kunne tirsdag fortelle at den såkalte tospormodellen i AFP-striden er forlatt av regjeringen. Stoltenberg skal ha satt foten ned for modellen som åpnet for å kombinere ulike tidligpensjonsordninger. Ifølge Aftenposten vil regjeringens forslag til AFP-løsning kretse rundt overgangsordninger som kan svelges av LO. Men det vil trolig uansett bli nødvendig for Stoltenberg å åpne pengesekken.

På Stortinget ventet opposisjonspartiene som deltok i pensjonsforliket tirsdag ettermiddag spent på nyheter om lønnsoppgjøret.

- Vi har ikke hørt noe fra statsministeren ennå, men vi regner med å få en formell henvendelse i løpet av ettermiddagen, sa Venstres leder Lars Sponheim til NTB ved 13.30-tiden mandag.

H, KrF og V er parter i saken fordi de har inngått et bredt pensjonsforlik med regjeringen. Dersom en ny AFP-ordning bryter med pensjonsforliket, er hele forliket i fare.

Kan justere
- Så sant en ny ordning utfordrer pensjonsforliket, eller befinner seg i en gråsone, må vi kontaktes. Men jeg regner med at regjeringen tar kontakt uansett slik at det ikke skal være noen tvil, sier Sponheim. Og det vil altså bli tilfellet i 17.30-tiden tirsdag.

Sponheim ser ikke bort fra at de tre partiene kan være med på små justeringer i selve forliket, men ikke ved noe som rokker ved hovedprinsippene.
Det viktigste for regjeringen er å finne en løsning som ikke er i strid med hovedprinsippet i pensjonsforliket om at det skal lønne seg å arbeide, også etter fylte 62 år.

AFP-forslaget om å utsette iverksettingen av levealder-prinsippet, men innføre selve ordningen, blir ikke godt mottatt av LOs fremste AFP-aksjonist Stein Aamdal, klubbleder ved Aker Verdal.

- Å utsette iverksettingen er et forsøk på å splitte dem som er født før 1953 og dem som er født senere. Det er et forslag som går ut på at de som er eldst skal få ordningen, mens man svikter ungdommen. Det er en uakseptabel løsning, sier han til Nettavisen.