Sterk økonomisk vekst i Oslo

Forskjellen i bruttonasjonalprodukt per innbygger mellom Oslo og resten av landet økte, men utenfor hovedstaden ble forskjellene mindre.

Hovedstaden har fortsatt klart størst verdiskapning per innbygger. I Oslo er nå BNP per sysselsatt over 700 000 kr og BNP per innbygger over 600 000 kroner. Det er henholdsvis 1,5 ganger og 3 ganger mer enn for Nord-Trøndelag, som er lavest, melder SSB.

Forskjellen mellom fylkene utenfor hovedstaden er blitt mindre. I 2005 var det fem fylker med BNP per innbygger under 80 prosent av gjennomsnittet for landet, mens tilsvarende tall for 2004 var sju fylker. Når vi sammenligner BNP per sysselsatt, har fylket som ligger lavest en indeksverdi på 81 mot 78 i 2004. Finnmark har også for første gang høyere BNP per innbygger enn Nord-Trøndelag.

Tabellen viser relative fylkesfordelinger av BNP, antall sysselsatte personer, bruttoinvesteringer i fast realkapital, konsum og disponibel inntekt i husholdninger. Høy oljepris i 2005 bidro til at kontinentalsokkelen sto for vel en firedel av verdiskapningen i Norge. Ellers bidro de fire fylkene Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland med nærmere 40 prosent av total verdiskapning.