Vanskelig å øke gassutslippet

Eksplosjonsfaren var lørdag ettermiddag fortsatt like stor i området rundt den sammenraste boligblokken i Ålesund. Det kan fortsatt ta flere dager før propantanken er tømt og de savnede hentes ut av ruinene.

Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund og sjefingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro var lørdag ettermiddag på plass ved bygningsruinene sammen med to representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Sammen forsøkte de å undersøke hvilke muligheter man har for å bli kvitt den eksplosjonsfarlige gassen som ligger lagret i gasstanken.

- De vil reise opp til rasstedet for å vurdere om det er mulig å øke utslippet av gass. Vi må fjerne faren for eksplosjon. Fortsatt kan alvorlige ting skje, sier pressevakt Leif Arne Valderhaug i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Tanken som ligger begravd under bygningsmassene, ble fylt opp dagen før raskatastrofen og skal ha inneholdt så mye som 6.000 liter propan.

Stått i ro
Geologer og ingeniører i den byggtekniske ekspertgruppen som den lokale redningstjenesten i Ålesund har nedsatt, møttes lørdag formiddag klokken 10. Ekspertgruppen skal meisle ut strategier for å sikre bygningen slik at en bergingsaksjon kan gjennomføres. Deres oppgave var først og fremst å vurdere stabiliteten på bygningsmassen.

Etter at bygningen har beveget seg kontinuerlig siden raset, sto den i ro fra fredag til lørdag.

- Det har ikke vært noen bevegelse på huset i natt, sier politimester Arne Karoliussen i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Gasslommer
Lørdag besøkte både Karoliussen og stabssjef Jon Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt ulykkesplassen sammen med politistasjonssjef Endre Flatvad i Ålesund. Det ble tatt bilder av gassflammen som fortsatt brenner, men noe svakere enn de første par dagene. Ytterligere en flamme brenner ved siden av i tilfelle gassflammen skulle slukke. Denne flammen skal forhindre at det oppstår gasslommer i den halvveis sammenraste bygningen.

I et forsøk på å få fortgang på forbrenningen ble det boret hull i betongelementene som omkranser tanken slik at man kunne sprøyte varmt vann rundt tanken for å øke gasstrykket. Men dette tiltaket skal ikke ha fungert slik ekspertene håpet.

Så lenge det fortsatt er gass i tanken og det kan eksistere gasslommer i ruinen, er det helt uvisst når mannskaper kan begynne å lete etter de fem savnede. Derfor er det også usikkert når de flere hundre evakuerte kan regne med å få flytte hjem igjen.

- Dette er en fortvilet situasjon og svært vanskelig for alle parter, sier Valderhaug.