Uenighet om rasgeologi

Geolog Geir Bertelsen rådet utbyggerne av den sammenraste blokken i Ålesund til å sprenge vekk berget som raste ned, men utbyggeren mener han fulgte geologens råd. (Oppdatert kl. 20.40)

Det var utbyggerne selv som innhentet rådene fra Bertelsen i Geo Bergen AS. I rapporten som Ålesund kommune onsdag offentliggjorde på sine nettsider, står det blant annet at det på tomta finnes en «markert sleppe som skaper en usikker sikkerhetssituasjon.»

- Det anbefales å sprenge inn til sleppen i dette området for å unngå en stor utglidning eller et stort sikringsomfang, skriver geolog Geir Bertelsen i rapporten.
Han kommer med konkrete råd om hvordan sprengningen bør foretas og skriver dessuten at permanent sikring med store bolter er nødvendig fordi «bergmassens oppsprekking er relativt ugunstig».

- Vi anbefaler at det kalkuleres med et sikringsbehov på cirka 100 bolter med lengde inntil 4 meter, heter det i rapporten.

- Ikke godt nok
Bertelsen var på befaring på tomta før byggestart og sendte rapporten til oppdragsgiveren, ingeniørfirmaet Steinar Trygstad AS.

- Jeg beskrev sprekken rundt den delen av fjellet som skled ned. Jeg anbefalte å sprenge så mye som mulig av den ned, og så sikre resten, sier Bertelsen til ba.no. Men hva som faktisk ble gjort, vet han ikke.

- Etter at jeg sendte inn min rapport, hørte jeg ikke noe mer fra dem. Jeg vet ikke om de sprengte vekk nok, sier Bertelsen som mener at sikringen uansett ikke har vært god nok.

- Det kan virke som om det enten er blitt brukt for få eller for korte bolter. Jeg anbefalte utbyggerne å utrede detaljene i sikringsbehovet etter sprengningen, men jeg vet ikke om det ble gjort, forteller han.

- Ren samvittighet
Steinar Trygstad AS ble sammen med arkitektfirmaet Solheim og Søvik kjøpt opp av Rambøll Norge AS i fjor. Trygstad jobber selv i Rambøll nå.

Regiondirektør Tom Arne Olsen i Rambøll Norge tok turen fra Bergen til Ålesund onsdag ettermiddag. Han sier alle anbefalingene fra geologen er etterkommet.

- Vi har ren samvittighet og har fulgt rapporten til punkt og prikke, sier Olsen.
Også punktet om 100 bolter på inntil 4 meter er fulgt, ifølge regiondirektøren. Rambøll AS har også vært i kontakt med arkitekt Ole Søvik som tegnet bygget og som selv bodde i Fjelltunvegen 31 og var blant de evakuerte.

- Det var vi som overleverte rapporten til Ålesund kommune, for å unngå spekulasjoner, sier Olsen.

Granskes
Ålesund kommune ga i 2002 tillatelse til å bygge den seks etasjer høye blokken med ti leiligheter som onsdag raste sammen. Geologiske forhold ble ikke vurdert av kommunens planutvalg i 2002, men i saksdokumentene heter det at ansvarlig utbygger plikter å ivareta sikkerhetstiltak ved utgravning og sprengning.

- Byggesaken gikk som normalt. Vi vil i ettertid måtte granske og gå nøye gjennom alt som er skjedd, sier plan- og bygningssjef Lars Vartdal.

Han var ikke selv kjent med geolograpporten fra Geir Bertelsen, men sier at det heller ikke kreves at utbygger skal gjøre kommunen kjent med slike utredninger.
Fylkesgeolog Einar Anda har heller ikke sett rapporten, men medgir overfor NTB at det er grunn til å stille spørsmål om sikringstiltakene var gode nok. Dette vil også være et hovedpoeng for politiet å utrede nærmere.

- Vi er ennå i akuttfasen, men når vi etter hvert går i gang med etterforskningen for fullt, vil dette være blant det vi skal se på, sier operasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Les Bertelsens rapport her