Ber rike land bla opp

Klimaendringene bekymrer økonomene i OECD som ber rike land ta regningen for nødvendige miljøtiltak. 

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) setter kryss i taket. – Det er fantastisk at OECD som har dominert den økonomiske tekning i den rike del av verden i 50 år, mobiliserer hele sin tyngde for miljøet. Nå snakker generalsekretær Angel Gurria som en miljøverner som konkurrerer ut både Frederic Hauge og meg, sier en sprudlende Solheim til NTB.

Han var til stede sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da Gurria presenterte en fersk rapport med OECDs miljøutsyn fram mot 2030 på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

– Hovedbudskapet er kanskje at det er mulig å gjøre noe med alle miljøproblemene hvis man fører en fornuftig politikk. Og det behøver ikke koste veldig mye heller, det kan til og med være fornuftig fra et økonomisk synspunkt, sier miljødirektør Lorents G. Lorentsen i OECD til NTB.

Ifølge OECD vil verdens bruttonasjonalprodukt fordobles innen 2030, men beregninger organisasjonen har foretatt viser at det å redusere utslippene med en tredel kun vil kreve noe over 1 prosent av veksten. Og OECD er helt klar på hvem som bør betale.

– De rike landene har bidratt mest til de økte utslippene og må bære brorparten av byrdene, sier Lorentsen.