Stanset en av ti byggeplasser

1 av 10 tilsyn resulterte i stansingsvedtak, viser resultatene etter den første nasjonale storaksjonen i år mot sosial dumping i byggebransjen. 

Totalt ble det gitt 488 reaksjoner. - Arbeidstilsynet ser en positiv utvikling. Tilsvarende tall for første aksjonsuke i 2007 viste at 7 av 10 av tilsynene resulterte i stans. Arbeidstilsynet erfarer at stadig flere virksomheter opptrer seriøst og følger regelverket, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

Det er gjennomført totalt 269 tilsyn fordelt på 241 virksomheter i perioden 4. februar til og med 15. februar. Av de 269 tilsynene var det 24 tilsyn som resulterte i en eller flere stansinger, noe som gir en stansingsprosent på 9. Majoriteten av stansingene er pålegg om stansing på grunn av fare for liv og helse. Arbeid i høyden og manglende bruk av arbeidsutstyr utgjorde de største farene for arbeidstakerne.

- Sosial dumping er uakseptabelt. Vi har et sett kjøreregler i det norske arbeidslivet som gjelder for alle arbeidstakere i Norge, sier direktøren.

Arbeidstilsynet arbeider på bred basis, blant annet i samarbeid med en rekke offentlige etater om Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere i Oslo og i prosjektet «Seriøsitet i byggenæringen» som blant er et samarbeid med Byggenæringens landsforbund (BNL).

- Arbeidstilsynet fortsetter sin kontrollvirksomhet for å forebygge og motvirke sosial dumping i aktuelle bransjer. I Arbeidstilsynets videre satsing vil vi styrke informasjonsarbeidet for å understøtte og øke effekten av etatens tilsynsaktivitet rettet mot sosial dumping, sier Ingrid Finboe Svendsen.