Første brede møte om håndtering av CO2

Norsk industri, forskning og interesseorganisasjoner var nylig samlet til første det forum for CO2-håndtering.

 

- Vi står foran store utfordringer framover, og alle ledd, med forskning, industri og myndigheter må fungere sammen, sa olje og energiminister Åslaug Haga (Sp).
Regjeringens plan er at miljøene skal treffes fire ganger i året for å diskutere håndtering av CO2. Deltakerne brukte tirsdag tid på å oppsummere hvor langt man er kommet, og det ble lagt særlig vekt på transport og deponering.
- Dette har vært lite diskutert, men det er viktig å synliggjøre at det skjer mye på disse feltene. Dette er ikke den begrensende faktoren i arbeidet med CO2-håndtering, sier statsråden.
- Ny næring
Temperaturendringer, ekstremvær og situasjonen på polene har vekket folk flest og skapt en opinion som vil ha løsning for utslippene.
- Men de virkelige interessante funnene, de finner vi i konsentrasjonen av CO2 gjennom tidene. Sporene er kapslet inn i is, og økningen startet for 150 år siden, og den stiger rett i været, sier briten Ron Oxburgh. Han er tidligere rektor ved Imperial College London og teknisk rådgiver i det britiske forsvarsdepartementet.
Han oppfordrer regjeringer i de rike industrialiserte til å ta bruk de politiske verktøy de har for å få fart på industriens utvikling og bruk av CO2-håndtering. Framtidsskissene mot 2015 viser det vi allerede vet, at land som Kina er på vei mot en energibruk på nivå med rike industrilandene.
Derfor er det i vår interesse å få utviklet en teknologi som kan anvendes og som er billig
- C02-håndtering er en viktig næring, det er den neste oljeindustrien, slår Oxburgh fast.
Forsiktig industri
Olje- og energiminister Åslaug Haga mener at norsk industri har vist en vel stor forsiktighet med å satse på disse nye industrielle mulighetene.
Hun sier grunnen kan være at det er mye penger å tjene på tradisjonell virksomhet og at det risiko involvert.
- Men vi er veldig glad for å samarbeide med dem som satser, sier hun og understreker Norges ansvar å få til løsninger for utslippene.
- Vi har et særlig ansvar fordi vi er blitt rike på olje og gass. Regjeringen er levende opptatt av å få håndtering av CO2 opp og stå så raskt som mulig, sier hun.
Haga spår at målet er nådd og det berømte månelandingsprosjektet er nådd når man har funnet løsninger og bidratt til en teknologi som er så billig at den blir brukt.
- Det skal være billigere å rense enn å forurense, og det er når vi har CO2-håndtering på kullkraftverk i Kina og India at vi er der vi skal være, sier Haga.
Forvaltningsorganet Gassnova, som skal arbeide for miljøvennlig og kostnadseffektiv gassteknologi, det statseide selskapet Gassco, som arbeider med transport av gass, og StatoilHydro, var blant selskapene som redegjorde for hvor langt de er kommet i arbeidet med CO2-håndtering.
Organisasjoner som Natur og Ungdom, og Bellona var også til stede under forummøtet tirsdag.
- Hva som skjer nå mellom disse møtene er også viktig. Det må kjøres på for å bygge og utvikle fangstanlegg og deponeringsreservoar. Og det er bra å høre at Haga sier vi ikke kan mislykkes, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom.