Norsk betong skal bygge Murmansk

Ydmykhet og langsiktighet er rettesnorene for betonggründer Atle Berge som nå er i ferd med å gjennomføre den nest største norske industrietableringen i Murmansk.

Ølen Betong satser i Russland30 år etter at det første lasset med ferdigbetong gikk ut fra Ølen Betongs fabrikk på Bergsneset i Ølensvåg i Rogaland, har eieren tatt gründerskoene på igjen for å etablere ny virksomhet i Murmansk i Russland.

- Dette er selvsagt en strategisk posisjonering for å komme med på Stockman-utbyggingen. Men det er også en business som helt står på egne bein, sier Berge idet han viser NTB rundt på anlegget.

Den nye industritomten i ytterkanten av Murmansk sentrum ligger strategisk plassert for å kunne levere i hele regionen. Like ved anlegget går hovedveien til Teriberka, der Stockman-gassen skal tas på land og det gigantiske LNG-anlegget skal bygges. Dit er det 12 mil.

Nest best
Nå rager betongsiloen og Ølen Betongs logo høyt over det åpne landskapet. Dette var nest beste plassering etter at Berge måtte gi opp å få en sentral havnetomt nær jernbanen.

- Får en ikke den beste plassen får en klare seg med den nest beste. Den kan ofte være vel så god, sier betonggründeren med et smil. Han har lang erfaring som leverandør til store norske petroleumsutbygginger.

Ølen Betong har gått nordover langs kysten fra Kårstø til Snøhvit utenfor Hammerfest. Grensen til Stockman-land er nå passert.

Vestlig unøyaktighet
Betongblandeverket skulle opprinnelig ha kjørt den første testproduksjonen før jul, men en avgjørende komponent har ikke passert russiske tollmyndigheter.
- Dette er ikke et eksempel på russisk tungrodd byråkrati, men unøyaktighet fra vestlige leverandører. Det har vi opplevd flere ganger. Denne brakkeriggen er oppgitt å veie 40 tonn, mens den korrekte vekta er 38,2 tonn. Vekta er avgjørende for tollklareringen. Er det da rart at ting stopper opp? spør Berge før han entusiastisk raser videre på det som kan bli et «Norway-land» i utkanten av Murmansk sentrum - hvis andre kommer etter.

Tålmodighet
Han har følgende råd til andre som vil starte næringsvirksomhet i Russland:

- Du kan ikke være venner med alle. Finn den rette samarbeidspartneren og vær forberedt på å bruke god tid. Det nytter ikke å komme hit og være cowboy, og gi uttrykk for at du skal vise russerne hvor flink du er, sier Berge.

Med investeringen på 40 millioner kroner i det som kan bli 15-20 nye russiske arbeidsplasser, er Ølen Betong en av de største norske etablererne i det nye Murmansk. Bare Reinertsens leverandøranlegg for russisk oljeindustri er til nå større av norske rene industrietableringer i området.

Optimisme
Berge er allerede i sonderingssamtaler med Gazprom og Stockman-operatøren Sevmorneftegaz. Men betongsuksess i Murmansk henger ikke bare på kontrakter på Stockman. For nedgangstidene som har preget Murmansk, har nå snudd.

På 1980-tallet ble det bygd opp mot 400.000 kvadratmeter nybygg hvert år. Dette ble ut over 1990-tallet redusert til mellom 6.000-10.000 kvadratmeter i året.

- Nå skal det bygges minst 100.000 kvadratmeter i året for å ta igjen det tapte. Bare utbyggingen av idretts-, bolig- og hotellkomplekset Arctic Arena krever et lite snøhvitanlegg i betongmengde. I tillegg står vi overfor en formidabel havneutbygging. Så mulighetene er her, sier Atle Berge optimistisk.

Ølen Betong satser i Russland