- Boligbyggingen må ikke stoppe

- Byggenæringen er sårbår. Det vil få dramatiske konsekvenser dersom det blir en nedgang i boligbyggingen, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa til Byggeindustrien.

- Jeg vet at det er et stort behov for flere boliger. I mange kommuner er det spesielt stor etterspørsel etter utleieboliger. Jeg har merket meg meldingen Byggeindustrien har brakt på nettstedet sitt om stans i salget av nye boliger. Jeg forstår at det i tilfelle kan få store konsekvenser for bedrifter i hele landet. Jeg vet også hvor viktig det er for bedriftene at man kan ta vare på dyktige fagfolk, sier hun.

Hun lover i alle fall å holde stort fokus på dette også innad i regjeringen

- Dersom renteutviklingen gjør at mange unnlater å handle bolig, må det selvsagt igangsettes tiltak. Det er viktig at det ikke blir panikk. Nå får vi se hvordan dette utvikler seg. Jeg vet at de aller fleste bedriftene har gode ordrereserver i 2008, sier Meltveit Kleppa.

Byggeindustrien møtte i dag kommunal- og regionalministeren. På møtet ble den aktuelle situasjonen vedrørende boligetterspørselen drøftet. Ellers var de nye byggeforskriftene og den nye Plan- og Bygningsloven de viktigste tema som ble tatt opp. Magnhild Meltveit Kleppa skal innlede om den nye loven på Byggedagene i mars. Der vil hun komme med konkrete utspill.

I et intervju vi har med henne i Byggeindustrien nr. 2 (som kommer 7. februar) letter hun litt på sløret.

Uansett vil de nye forskriftene og de nye bestemmelsene i den nye loven være sterkt skjerpende for alle som driver byggevirksomhet. På direkte spørsmål svarte statsråden at hun forstår at det også må legges penger i potten for å få formidlet alle nye bestemmelser og krav. På mange måter er det en liten bygningsmessig revolusjon som skjer nå. Alle i næringen må sette seg inn i regelverket. Alle bør så snart som mulig begynne å praktisere den nye måten å bygge på, slik at man er forberedt på det som blir gjennomført som krav i 2009. Det er spesielt viktig at også håndverkerne får nødvendig opplæring, sier hun.

På dagens møte stilte Byggeindustrien med Jan-Gunnar Fjeldstad og Per Helge Pedersen.