CO2-kutt fra Norcem

Landets eneste sementprodusent, Norcem, har i løpet av de siste 15 årene brukt flere hundre millioner kroner på å redusere CO2-utslippene. Dette har gitt resultater. 

I 2006 slapp Norcem ut cirka 1,2 millioner tonn CO2 for å produsere 1,7 millioner tonn sement ved fabrikkene i Brevik og Kjøpsvik. Dette tallet ville vært vesentlig høyere om selskapet ikke hadde satt inn tiltak for mange år siden.

– Ved produksjon av sement vil det måtte bli utslipp av CO2. Satt på spissen, så er den eneste måten å oppnå ”nullutslipp” å legge ned fabrikkene, forteller Per Brevik, direktør med ansvar for alternativt brensel i HeidelbergCement Northern Europe til Byggeindustrien. Den største delen av CO2-ustlippene skjer i den såkalte kalsineringen, hvor kalksteinsmelet som er råmaterialet gjennom en oppvarmingsprosess spaltes; det vil si at karbondioksid (CO2) drives av, og man får kalsiumoksid (brent kalk) tilbake. Dette er det spesielle ved denne produksjonsprosessen, og som man har ikke funnet noe alternativ til. Grovt regnet slippes det ut 0,4 tonn CO2 per tonn ferdig sement i denne fasen av produksjonen. Det representerer 60 prosent av det samlede utslippet.

Det er i hovedsak utslippene knyttet til forbruket av brensel til forbrenningsprosessen at Norcem, og andre sementprodusenter, har redusert sine utslipp.

– Vi startet en prosess tidlig på 1990-tallet med å bruke ulike typer alternativt brensel som erstatning for kull og olje. Utviklingen har gått over lang tid, men jeg mener vi nå kan dokumentere at vi har gjort store framskritt på vår vei mot å ha en bærekraftig sementproduksjon i Norge. Det er i dag ingen fabrikker i Heidelberg-konsernet som har lavere CO2-ustlipp per tonn enn Brevik-fabrikken, forteller Brevik. Totalt har Norcem brukt rundt 350 millioner kroner for å komme dit de er i dag.

Forbedringene har skjedd i etapper, knyttet til gjennomføringen av store investeringsprosjekter. I 2007 bruker fabrikken over 50 prosent alternativt brensel til oppvarming av ovnene som erstatning for kull. De bruker fortsatt store mengder kull i produksjonen; over 100.000 tonn kull fraktes med båt fra gruvene på Svalbard til Brevik og Kjøpsvik hvert år. Mens de tidligere fikk inn to-tre båter årlig til Brevik, kommer nå bare en.

Norcem har modernisert fabrikkene både i Brevik og Kjøpsvik. Lengst er man kommet ved den desidert største fabrikken i Brevik.

– Mens vi tidligere slapp ut rundt 0,90 tonn CO2 per tonn sement, slipper vi nå ut ca.0,70 tonn CO2. Vi jobber selvsagt for å komme enda lavere, legger han til. I Brevik benytter Norcem i 2007 hele 135.000 tonn avfallsbasert brensel. Dette tilsvarer alt restavfall som i løpet av et år deponeres i Oslo og Bærum. Hoveddelen av det avfallsbaserte brenslet er foredlet avfallsbrensel (FAB). Dette er bearbeidet sortert husholdningsavfall iblandet næringsavfall, og avfallet ville ellers blitt lagt på deponi. Nummer to på listen er brensel basert på farlig avfall. Årlig benytter fabrikken i Brevik rundt 35 000 tonn pr år av. De avfallstyper som brukes er kjemikalier, olje, lakk- og malingsrester, iblandet annet avfall. Brenslet produseres av Renor, som er et datterselskap av Norcem, og ligger ”vegg-i-vegg” med fabrikken i Brevik.

– Et av Norges beste miljøprosjekter, sier Brevik, som selv i flere år var sjef for Renor. I tillegg brukes dyremel, treflis, spillolje samt flere andre produkter som avfallsbasert brensel.

– Dette har ført til at vi totalt sett har redusert CO2-uslippene per tonn sement med nesten 20 prosent de senere årene, forteller Brevik.
Les mer i Byggeindustrien nummer 16.