EU-pris til Urbygningen

Tirsdag var det prisoverrekkelse i Urbygningen (Domus Academica) ved Universitetet i Oslo. Statsbygg er tildelt EUs Europa Nostra-pris i klassen for ”Bevaring av historiske bygninger”.

Ved en markeringen i Urbygningen overrakte visepresidenten i Europa Nostra, Catharina Collett fra Danmark prisen til Statsbyggs administrerende leder, Øivind Christoffersen og prorektor ved Universitetet i Oslo, Haakon Breien Benestad, melder Statsbygg.

Juryen
I juryens vurdering av arbeidet ved Urbygningen står det blant annet:

- Prisen tildeles for den komplekse restaureringen og funksjonelle oppgraderingen av en av Nord-Europas mest praktfulle, ny-klassistiske bygninger. Arbeidet har foregått med respekt for og i tråd med arkitektene Grosch og Schinkels opprinnelige ideer, design og tanker.

Europa Nostra-prisen er EUs pris for kulturminnevern. I år er det er femte gang prisutdelingen finner sted.

Arkitektonisk perle
- Det er svært gledelig å bli tildelt denne prisen. I samarbeid med Universitetet i Oslo og Riksantikvaren har vi gjort en grundig jobb med å få Urbygningen opp på et nivå som denne arkitektoniske perlen fortjener, sier administrerende direktør, Øivind Christoffersen.

Formålet med den eksklusive prisen er blant annet å fremme høy kvalitet i arbeidet med restaurering og istandsetting av kulturminner, stimulere til utveksling av kunnskap og ferdigheter innenfor feltet og oppmuntre til videre innsats innen kulturminnevern.

Urbygningen
Som en av tre bygninger omkring Universitetsplassen i Oslo, ble Urbygningen ført opp i perioden 1841-1852. Med vedlikehold og oppussing av ulike karakter og kvalitet opp gjennom årene, var bygningen til slutt stekt nedslitt. I tillegg var det setningsskader og hussopp. Behovet for restaurering og oppradering var stort. Statsbygg gjennomførte det omfattende arbeidet fra 2002 til 2004, og i dag fremstår bygningen like praktfull som i 1852 og med mange nye, skjulte tekniske installasjoner. Ettersom Urbygningen er fredet, foregikk rehabiliteringen i nært samarbeid med Riksantikvaren.