Ingen overraskelse

Det at finansministeren sier tvert nei til samferdselsminister Liv Signe Navarsetes tanker om å bruke oljepenger til infrastruktur, kom ikke som noen bombe. Det gikk ikke mange timene før finansministeren hadde inntatt sin post før hun var mikrofonstativ for fagøkonomene i departementet.

Det skal bli interessant å se om vi noen ganger får en politiker som også kan forfekte egne meninger i finansministerposten. De økonomiske teoriene som svever over korridorene i dette departementet, synes å være upåvirket av hvilke regjeringer og hvilke politiske retninger de ulike regjeringer representerer. Statsråder kommer og går - byråkratene og deres tankegods består.

Problemet er at byråkratene - om de er store eller små - kommunale, fylkeskommunale eller statlige så synes de å mangle en dimensjon - nemlig det å se de store linjene fremover. Får vi bedre og tryggere veier blir det mindre behov for sykehus- og sykehjemsplasser. Da kan ressursene brukes til dem som uansett kommer på slike steder .

Får vi penger til å vedlikeholde kommunaltekniske anlegg som vannledninger og vannverk, kan vi også skaffe innbyggerne i dette landet renere og tryggere vann.

Får vi bygget ut jernbane- og kollektivtrafikk rundt de store byene kjan vi kanskje også skape et alternativ til bilen.

Får vi penger slik at helsefarlige skoler full av sopp og mugg kan settes i stand, vil vi skape en ny og bedre hverdag for titusensvis av elever og lærere.

Ja, slik kan vi fortsette - men dessverre synes er dette å være tabuemner inne i de innerste kontorer hvor makta sitter.